Engedd szabadon az elefántokat!

Forrás: turizmus.com

 2018. október 26. 15:54

Régi vita Ázsiában: mi fontosabb, a vadállatok állományának fenntartása vagy az, hogy a turizmus révén munkahelyet teremtsenek az állatok?

Az elmúlt hetekben a vietnami Yok Don Nemzeti Park látogatói elefántokat láthattak szabadon kószálni a térségben. Korábban ezek az idomított állatok többnyire a turistákat várták, hogy gazdájuk a hátukon mutassa meg a látogatóknak a környéket, most a látogatók megfigyelhetik, de nem érinthetik meg őket. Egy helyi szakember, Dionne Slagter szerint a négy szabadon engedett elefánt már néhány hetes szabadság után egészségesebb, mint korábban volt.

A kezdeményezést a brit jótékonysági szervezet, az Olsen Animal Trusts szponzorálja, hogy fedezze a bevételek kiesését. Az Animal Asia Organisation Animal Asia azt reméli, hogy a projekt híre tovább gyűrűzik a térségben, és elterjed az ország más részein is, ahol egyébként a csökkenő elefántnépesség problémájával küzdenek.

A legtöbb elefánt az idegenforgalomban „dolgozik”

Fotó: pixabay.com

Három évtizeddel ezelőtt, mintegy 2000 vad elefánt élt Vietnamban – idézi az alltomresor.se a Lonely Planet adatát. Most ez a szám 100 alatt van. További 80 elefánt fogságban él, legtöbbjüket az idegenforgalomban használják. A közelmúltban kemény kritikát kapott az ország, miután több állat kimúlt a kemény megterhelés miatt.

A Yok Don Nemzeti Parkhoz hasonló elveket vallanak Kambodzsa, Laosz és Thaiföld bizonyos részein is – elsősorban persze ott, ahol külföldi állatvédő szervezetek finanszírozzák a bevételkiesést.