Enni, inni és kerékpározni hívják a magyar és külföldi turistákat a Balatonra

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 27. 17:47

Az őszi Balatonra már nem csak a magyarok, de a külföldiek is kíváncsiak. Őket is várják az idén hatodik alkalommal megrendezendő Nyitott Balaton programsorozatra.

Az akció egyik célja, megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem ősszel is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. Az őszi akció középpontjában a balatoni borok, ételek és az aktív programok állnak. A akcióban több mint  száz vendéglátóegység, borospince szállásadó programja is megjelent. Ezek nagyobb részben ingyenes programot kínálnak, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot a célcsoport körében. A Magyar Turisztikai Ügynökség regionális irodája ezért is támogatja az akciót – nyilatkozta a helyi sajtónak Varga-Dani Barbara, a balatoni iroda vezetője.

 

Az őszi Balaton programkínálatában számos kerékpártúra szerepel. Az akció keretében fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a kerékpáros turizmusnak jelentős gazdaságélénkítő szerepe van a fenntartható közlekedés népszerűsítésében, a vidékfejlesztésben és az aktív szabadidő eltöltésén keresztül az egészséges életmód terjesztésében. A kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a Balatonnál a biciklis turizmus az egyetlen olyan turisztikai ágazat, amely a válság idején is dinamikusan növekedett. Azóta számos kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése valósult meg, amely újabb turistákat hozhat a Balatonra.

A kerékpározás népszerűsítése érdekében, komoly online fejlesztések is zajlottak az elmúlt időben. Jó példa erre a Balatoni kerékpárutakat bemutató www.balatonbike.hu webapplikáció, amelynek segítségével mintegy 2000 km kerékpárutat dolgozott fel a Balatoni Regionális TDM szövetség 41 különböző túrába csoportosítva, oly módon, hogy minden célcsoport megtalálhassa a számára legmegfelelőbb útvonalat - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.

A kerékpározás mellett, a kulináris élvezeteken lesz a hangsúly októberben. A balatoni turizmus több szempontból is alapvető változáson megy keresztül - mondta korábban egy sajtóinterjúban Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Az egyik változás, hogy nő a belföldi turisták súlya. Bár - a közhiedelemmel ellentétben - a magyarok nem költenek sokkal kevesebbet a tartózkodásuk alatt, mint a külföldiek, a helyi turisztikai stratégia egyik eleme, hogy a külföldiek számára is vonzóbbá tegyék a tavat. Hoffmann szerint bőven van tartalék a Balatonban, hogy a szálláshelyek több turistát vonzzanak. A cél emellett nem az, hogy kitolják a nyári főszezont, hanem hogy legyen egy önálló tavaszi és őszi szezon, saját gasztronómiai és kulturális kínálattal.

A teljes programkínálatot a www.nyitottbalaton.hu oldalon találhatja.