Enyhülnek a korlátozások az osztrák vendéglátóhelyeken és szállodákban

Forrás: MTI

 2020. június 10. 14:02

Június 15-étől enyhülnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások az ausztriai vendéglátóhelyeken és szállodákban – jelentette be Elisabeth Köstinger osztrák turisztikai miniszter szerdán.

A politikus egy, Sebastian Kurz kancellár és az ágazat képviselőinek részvételével folytatott kerekasztal-beszélgetést követően elmondta: június 15-étől a vendéglátóhelyek a jelenlegi 23 óra helyett éjjel egyig tarthatnak majd nyitva. A vendégek számára nem lesz kötelező a szájmaszk viselése az éttermekben és a szállodákban, és az egy asztalnál tartózkodó vendégek számát is a vendéglátóhelyek határozhatják meg.
Köstinger ajánlottnak nevezte, hogy a vendéglátóhelyek jegyezzék fel a vendégek nevét, így egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén könnyebben megakadályozhatják a vírus továbbterjedését.

A turisztikai miniszter szerint lényeges, hogy biztosítsák a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek működésének folytonosságát. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyek május végi újranyitása óta 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, akik jelenleg 492 616-an vannak. A munkanélküliek száma a vendéglátás és a szállodaipar területén csökkent a legnagyobb mértékben; az ágazatban az utóbbi egy hétben hatezren találtak munkát. A részmunkaidőben foglalkoztatottak száma május vége óta 200 ezerrel csökkent, ők ismét teljes munkaidőben dolgoznak.

Ausztriában az elmúlt egy hétben hatezren találtak újra munkát a vendéglátó- és szállodaiparban

Fotó: 123rf

Az osztrák kormány még májusban 500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására. Gernot Blümel pénzügyminiszter akkor arról számolt be, hogy a vendéglátó- és a szálláshelyek jelentős adókedvezményeket kapnak, egyebek mellett júliustól a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik a nem alkoholtartalmú italok áfáját. Ezzel az intézkedéssel akár 200 millió euró kiadástól tehermentesíthetik az ágazatot.

Ausztriában a kormány támogatásával a vendéglátó- és a szállodaipar valamennyi dolgozója számára lehetővé teszik a koronavírus-teszt elvégzését. Ennek során derült ki szerdán, hogy a Tirol tartományban található Kitzbühel egyik szállodai alkalmazottja fertőzött volt. A nőnek nem voltak tünetei, kollégáival és a vendégekkel nem került szorosabb kapcsolatba. A hatóság ennek ellenére elrendelte a többi 12 dolgozó és a 15 vendég koronavírus-tesztjének elvégzését.