Épített örökség és turisztikai programok a Bélkő-hegy lábánál

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 04. 12:43

Az elmúlt évben ünnepelték a bélapátfalvi ciszterci apátság alapításának 785. évfordulóját. A bélkőaljai város legnagyobb turisztikai attrakcióját több mint tízezren látogatták.

A korábbi évekhez képest ez kiemelkedő eredménynek számít – mondta Mezőné Kovács Edit, a helyi Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezetője –, amely a céltudatosabb marketingmunkának és a kibővült szolgáltatásoknak köszönhető. Tavaly új, csoportos programokat szerveztek, amelyeket hamar meg is kedveltek a turisták. Ezekkel minden korosztályt igyekeztek megszólítani, így elsősorban az iskolásokat – akik nagy számban érkeztek a városba –, és játékos feladatokkal kincsvadászatra várták őket.

 

Ötnyelvű kisfilm az apátságról

A másik újdonságuk az volt, hogy sokan éjszakai idegenvezetéssel túrázhattak az apátsághoz. 2017-ben ez az egyik legnépszerűbb programnak bizonyult, miután Budapestről, Győrből, Miskolcról, Debrecenből és Gyöngyösről is érkeztek érdeklődők. A résztvevők esti fáklyás túra keretében, az erdei ösvényen át érték el az apátságot, ahol orgonakoncertet is élvezhettek. Ebben az évben februártól folyamatosan, még több éjszakai idegenvezetést szerveznek majd a csoportoknak. Júniusban pedig a Múzeumok éjszakáján a kulturális programokhoz kapcsolódva ugyancsak közös éjszakai találkozásra csalogatják az érdeklődőket.

A bélapátfalvai ciszterci apátság

 

Az élőszavas és az audio guide-os  vezetés mellett, az apátság történetéről  ötnyelvű kisfilmet is vetítenek a turistáknak, ezzel a külföldiek is még több információhoz juthatnak. A hamarosan felújításra kerülő országos hírű műemlék apátság ma már nemcsak egy templom és múzeum, hanem fontos kulturális helyszín is Bélapátfalván, ahol orgona- és hegedűkoncerteket tartanak. Pünkösdkor például barokkzenei hangversenyre kerül sor, június végén pedig a Barokk Művészeti Napok nyitókoncertjére várják a vendégeket. Szeptember közepén az országos Ars Sacra Fesztivál  keretében a Nyitott Templomok Napját rendezik az apátságban.

 

A hegyi tanösvény, az Országos Kéktúra része

Bélapátfalván, a város másik kiemelkedő turisztikai attrakciója a Bélkő-hegy, ahol hazánk egyetlen komplex típusú tanösvényén túrázhatnak a bakancsosok. Az öt kilométer hosszú útvonal – amely az Országos Kéktúra része – hét állomásból áll és  a résztvevők azon közlekedve ismerhetik meg az ott élő védett növényeket és állatokat, valamint a hegy földtani felépítését is. Ennek különlegessége, hogy az egymásra épülő kőzetrétegek a függőleges sziklák oldalán igen jól láthatók. Tavaly több ezren fordultak meg ezen az ösvényen.

A Bélkő-hegy különleges geológiai képződmény

Fotók: Mentusz Károly

Ajánlat az extrém sportok kedvelőinek is

2017-ben több sportág képviselői is felfedezték ezt a területet, miután itt található Magyarország egyetlen hegyi drift pályája. A hagyományokat folytatva az idén augusztus 4-én és 5-én itt versenyt is tartanak. Tavaly a Bélkő-hegyen először rendezték meg a veterán hegyi autók felfutó bajnokságát, valamint a Bélkő vertical futást is. Ezt idén júniusban újra megtartják, miközben nyáron hegyikerékpáros-versenyre is várják majd az érdeklődőket.

A szervezők a következő években szeretnék tovább bővíteni a bélkő-hegyi programokat, például az extrém sportok kedvelőinek is  különleges túrákat kínálnak majd.