Épül a Debrecen márka

Forrás: turizmus.com

 2018. június 05. 18:12

A VisitDebrecen 2017 tavaszán egy online kutatás keretében feltérképezte a szabadidős célú belföldi hétvégi utazási szokásokat, és a kutatást 2018-ban megismételték.

Debrecen Megyei Jogú Város turizmus- és városarculat fejlesztéséért felelős szervezete, a VisitDebrecen 2017 tavaszán online kutatást kezdeményezett a szabadidős célú belföldi hétvégi utazási szokások feltérképezése, valamint az időközben esetleg bekövetkezett, Debrecennel kapcsolatos elmozdulások kimutatása, nyomon követése céljából. 2018-ban az alapkutatás azonos panelen, analóg kérdőívvel történő megismétlése volt a cél, hogy a márkastratégia eddig végrehajtott lépéseinek eredménye mérhetővé váljon.

A kutatást az NRC Netpanel reprezentatív mintáján a 18-60 éves internetező, Budapesten és agglomerációjában élő A/B/C státuszú fogyasztókon végzett adatfelvételt követően, a BODO CONSULTING végezte.

 

A kutatás célcsoportja:

A 18-60 éves, Budapest és Pest megyei, internetező, A/B/C státuszú lakosok az alábbiak szerint:
-      kisgyerekes családok (6 év alatti gyerekkel)

-       tini gyerekes családok (7-14 év közötti gyerekkel)

-       nagy gyerekes családok (15-18 év közötti gyerekkel)

-       49 év alatti fiatal párok gyerek nélkül

-       50 év feletti idősebb párok gyerek nélkul

-       egyedülállók

-       szervezett csoportban utazók

-       egy plusz nyugdíjas csoport (65 felett)

 

A kutatás Debrecen-specifikus eredményei

A kutatási eredmények alapján a tavaly mért, nem egyértelmű Debrecen márkapozicionáláshoz képest jelentős elmozdulások vannak. A városhoz társított érzések, hangulatok és üzenetek kezdenek kialakulni a fejekben.  Debrecen inkább nyüzsgő, mint csendes, inkább retro (!), mint modern, inkább divatos, mint kevéssé felkapott, inkább újdonságot nyújtó, mint átlagos, izgalmas és látnivalókban bővelkedő. Tíz utazóból 8-nál továbbra sincsenek komolyabb piaci gátak vagy akadályok, amelyek a márka épülését akadályoznák.

A Debrecenben érkező utazók elsősorban városlátogatás, rokon- és barátlátogatás, wellness, illetve valamilyen kulturális rendezvény miatt látogatnak a városba. Az esetek többségében személygépjárművel, illetve kisebb arányban vonattal utaznak. Tíz látogató közül több mint nyolc fizetővendég valamelyik szálláson.

A top elégedettségi szempontok a városba látogatóknál a megközelíthetőség, nevezetességek, tisztaság, és közbiztonság.

A Debrecenbe látogatók között a nevezetességek ismertsége területén általános növekedés mutatható ki, ami azt jelenti, hogy a márkaismertség épülésében már látszanak az eredmények.

 

A látogatási szándékkal rendelkezők közül a városlátogatás, wellness, kultúrafogyasztás, rokonok és ismerősök meglátogatása, valamint gyógyvízen alapuló gyógykezelések (ez előrelépett tavalyhoz képest) lehetnek a főbb mozgatórugók. A látogatási szándék továbbra is relatívan alacsony, de már emelkedő tendenciát mutat. Szintén figyelemre méltó, hogy szignifikánsan csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem tervezik a debreceni látogatást.