Épül a reptéri vasútvonal Bukarestben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. október 24. 16:13

Románia a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik társrendezőjeként három stadion felújítása mellett vállalta az ország legnagyobb állomásának, a bukaresti Északi Pályaudvarnak (Gara de Nord) a vasúti összekötését az Otopeni repülőtér indulási termináljával.

Motorvonat ingajárat most is közlekedik a pályaudvar és a reptér között, csakhogy azoknak, akik ezt bevállalják, sokat kell kutyagolniuk bőröndjükkel az otopeni vasúti megállótól az indulási terminálig.

Ezért is döntött úgy a román kormány, hogy egy közel három kilométeres kitérővel meghosszabbítja az egyébként Urziceni felé tartó vasútvonalat, és a reptéri utasok az 1-es terminál mellett szállhatnak le a szerelvényről egy új, kétemeletes, mozgólépcsős, liftes állomáson.

Csakhogy érthetetlen bürokratikus huzavonák miatt nem csupán a stadionfelújítások késnek, a 2,9 kilométeres vasúti kitérő megépítésének közbeszerzési pályázatát is csak idén februárban írták ki. A cégek nem tolakodtak, végül az osztrák Porr lett a befutó, ám az idő rendkívül szűk, hisz erre a rövid szakaszra az állomásépület mellé egy másfél kilométeres függővasutat is meg kell építeni a közutak fölé.

A több mint 100 millió eurós beruházásból 80 milliót uniós forrásból biztosítanak. De az államot pluszban terheli a Baloteşti–Mogoşoaia közötti szakaszon a második vágánypár lefektetése is, ami további 10 millió euróval csapolja meg az ország büdzséjét.

A képen látható bukaresti Északi Pályaudvart köti majd össze az Otopeni repülőtér indulási termináljával az új vonalszakasz

Fotó: Wikipedia

Az osztrákok szeptember első napjaiban megkezdték a kivitelezést, de október közepén Ion Ţiriac egykori teniszező, az ország egyik leggazdagabb üzletembere elérte, hogy a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság azonnali hatállyal leállítsa az építkezést, mert a munkálatokkal járó zaj, por és teherautó-forgalom zavarja Ţiriac közeli műjégpályájának vendégeit, s amennyiben elkészül a vasútvonal, ez olyan közel halad el a létesítményhez, hogy az a tulajdonos szerint „bezárhatja kapuit".

Az euróban multimilliárdos exsportoló egy, a környéken építendő teniszpályájának sorsát is veszélyeztetve látja, ám ezt az érvet a bíróság visszadobta.

Rajta kívül több magánszemély is pert indított, mondván, nem azért vettek ott lakást, hogy a vonatok karnyújtásnyira haladjanak el a hálószobáiktól, ugyanakkor azt is felvetették, ha egy szerelvény kisiklik, rázuhanhat a házakra.

A romániai igazságszolgáltatásra jellemző, hogy habár a munkálatok azonnali leállítása kötelező lenne addig, amíg a megrendelő állami vasúti társaság, a CFR fellebbezését is megtárgyalják és jogerős ítélet születik, a Porr egy napra sem szüneteltette a tevékenységét. Mert ellenkező esetben biztos nem készülnek el 2020 nyaráig. A CFR közleményben nyugtatta meg a hőzöngőket, hogy a vasútvonal a kritizált szakaszon 7,5 méter magasan halad, a lakóházaktól való távolsága pedig 12-24 méter közötti.

Egyébként az Északi Pályaudvar és Otopeni közötti vasútvonalnak a reptér felé történő meghosszabbításának terve már másfél évtizedes.