Épül és szépül a tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély

Forrás: tokaj-turizmus.hu

 2017. április 04. 15:58

Húsvétra elkészül a Szirmay–Waldbott-kastély megújult könyvtára. Kiállítás, gazdag természet és finom borok várják a Tolcsvára látogatókat.

A 19–20. századi elegáns, kellemes atmoszférájú könyvtárak kialakítása elengedhetetlen tartozéka volt a főúri rezidenciáknak, amely a szellemi reprezentáció legfontosabb színtereként a művelődésnek, a szórakozásnak és a gyermekek oktatásának is teret adott. A tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély könyvtárának is hasonló szerep jutott – írja a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület  hírlevelében.

A Szirmay-Waldbott-kastély könyvgyűjteményének része

Fotó: tokaj-turizmus.hu

Ugyan az elmúlt évszázadok viszontagságai nem kímélték a könyvtár gyűjteményét, de az eredeti állapotában fennmaradt, a könyvszekrényeket is magába foglaló neoreneszánsz faburkolat és a címermotívumos mennyezet ékes bizonyítéka a kor igényességének, eleganciájának. Ezt a pompát kívánják fokozni a könyvtár könyvállományának helyreállításával, mely a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei jóvoltából valósul meg. A kiállítás húsvéttól látogatható.

Kő trónusok

Fotó: tokaj-turizmus.hu

A kiállítás mellett érdemes körbejárni a települést és a község határában lévő dűlőket. A túrázók megcsodálhatják a Zempléni hegység gazdag növény- és állatvilágát. A Várhegy dűlő egyik nevezetessége Stark István, tolcsvai művész által készített „Kő trónusok” szoborcsoport, mely a tájépítészet egyik kortárs remekműve. A terület gyalogszerrel és kerékpárral is bejárható.