Az Ipoly Erdő fejlesztései

Forrás: Magyar Építők

 2019. január 02. 10:03

Az Ipoly Erdő Zrt. legnagyobb 2018-as beruházása a Királyréti Fogadóközpont épületének fejlesztése volt a Börzsönyben. 2019-ben fontos projekt lesz a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítása a Karancs-Medves-hegyvidéken, Salgótarján közelében.

Év végi közleményében a közelmúlt és a jövő év fejlesztéseit foglalta össze a Pest és Nógrád megyei erdők – köztük a Börzsöny, a Cserhát, a Karancs és a Medves területeinek – gazdálkodását végző Ipoly Erdő Zrt.

A tavalyi év legnagyobb beruházása a  Börzsönyben található Királyréti Fogadóközpont épületének fejlesztése volt. Az egykori uradalom iskola épülete közel egy évszázadig erdészlak volt, 2019-től a Királyrét helytörténeti és erdei gazdálkodástörténeti bemutató helyszínévé válik. Királyréten éves szinten félmillió látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető. A pestpilis.hu korábbi cikke szerint a nettó 225,3 millió forintos beruházás keretében lebontották a korábbi ajándékboltot, a büfét és az istállót, valamint a szállásépület nagy részét. Az ezt követő építkezés során új lakószárnyat alakítottak ki, valamint újjáépítették a múzeumi szárnyat. Egy ajándékboltot és büfét magába foglaló könnyűszerkezetes épület is létre jött, akárcsak egy gazdasági épület és egy épületek közötti fedett közlekedőtér.

A királyréti horgásztó

Fotó: Wikipédia

Kóspallag közelében épül meg a Vár-hegyi kilátó, mely egy háromszög alapú csonka gúla formájú, faszerkezetű, 15 méter magas torony lesz. A kilátó tetőszerkezetében webkamerákat helyeznek el. A kilátóhoz vezető út is megújul.

A szintén fontos turisztikai célpontnak számító Márianosztra is megújul, itt jövőre, az eredeti romok megőrzése mellett egy pálos kolostor emlékhelyet alakítanak ki.

2019 jelentős fejlesztése lesz a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítása, ami a Karancs-Medves-hegyvidéken, Salgótarján közelében jön létre. A szomszédos szlovákiai erdőgazdasággal közös beruházásban oktató központ, bemutatóhely, tanösvények épülnek. A projekt célja, hogy felkeltse az érdeklődést a Léva és Salgótarján-Somoskő környékén fekvő határtérség különleges természeti értékei iránt a határontúli magyarokat is megszólítva.