Erdei fejlesztések 3,5 milliárd forint értékben

Forrás: turizmus.com

 2019. március 19. 15:58

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító erdei fejlesztések valósulnak meg 2020 szeptember végéig országszerte.

A projekteket beharangozó nagyszabású sajtótájékoztatón Németh Csaba, a beruházást koordináló konzorciumvezető Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője elmondta: egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek vagy újulnak meg. Az erdei infrastruktúrát is fejlesztik, új parkolók, kerékpártárolók, és illemhelyek csökkentik a környezeti terhelést és kényelmesebbé teszik a természetjárást.

Németh Csaba

Fotó: Grósz Balázs

A támogatások kizárólagos kedvezményezettje a 140 éves szövetség, amely mindenütt a területileg illetékes 12 erdőgazdasággal konzorciumi partnerként együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatossági, az erdészeti és a turisztikai szempontokat egyaránt előtérbe állítva.

A fejlesztések az országos kéktúra útvonalán lévő, 217 helyszínen 354 elemet tartalmaznak. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron-Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben valósulnak meg - sorolta. A munkálatok a támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhatnak.

Kattintson az alábbi linkre, és tekintse meg Németh Csabával készült miniinterjúnkat a Turizmus.com Facebook oldalán!

A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, felnőtt- és gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak, valamint olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely lehetővé teszi és egyben ösztönzi a négy évszakos, „365 napos” túrázást. Fontos szempont az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják, így minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami.

A sajtótájékoztatón az egyes konzorciumi partner erdészetek részletesen is bemutatták a fejlesztéseket.

A konzorciumi partnerek képviselői a sajtótájékoztató után

Fotó: Grósz Balázs

A projekt.mtsz.org weboldalon részletes, térképes kereső mutatja be az egyes projektelemeket, továbbá készül egy 9 kötetből álló túrakönyvsorozat is a Természetjáró nevű applikációhoz hasonló praktikus tartalommal, igényes kivitelben.

Fotó: Grósz Balázs

A támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhat el a tényleges munka. A fejlesztéseket 2020. szeptember végéig kell megvalósítani. A projektekről bővebb információt a http://projekt.mtsz.org/ oldalon olvashatnak.

Juhász Szabolcs

Fotó: Grósz Balázs

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus szakmai igazgatója elmondta: a fejlesztésekkel a térségek évente több tízmillió látogatót vonzanak. A természetjárással kapcsolatos turisztikai projektekben az MTÜ szakpolitikai felelősként, konzorciumi tagként vesz részt - ismertette. Fontos szempont volt, hogy a fejlesztésekkel az egész országot átfogják, azok hálózatot alkossanak.

Fotó: Grósz Balázs