Új ökoturisztikai célpont Hajósszentgyörgyön

Forrás: turizmus.com

 2019. október 01. 17:32

Átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát a hozzá kapcsolódó tanösvénnyel. Az erdei iskola egyben olyan ökoturisztikai célpont is, amely a pihenni vágyók számára kínál új lehetőséget Bács-Kiskun megyében.

A Hajósszentgyörgyi Vendégház szomszédságában elhelyezkedő, használaton kívüli, felújításra szoruló, hozzávetőlegesen 500 m2 alapterületű, évtizedekkel ezelőtt munkásszállásként és irodaként működő épület teljes körű átalakításával és megújításával alakították ki az erdei iskolát.

A munkásszállásból lett erdei iskola Hajósszentgyörgyön

Fotó: Gemenc Zrt./Csontos Péter

Az épület méretei lehetővé tették az erdei iskolai tanterem, étkező, tálaló, szociális helyiségek, valamint az épület működtetéséhez szükséges kiegészítő helyiségek kialakítását.

Az új fejlesztés az Országos Kékkör Alföldi Kéktúra szakaszának közvetlen környezetében található, így kiemelt turisztikai célponttá válhat. Az erdei iskola épülete és a majorságban található épületek lehetőséget teremtenek arra, hogy a későbbiekben lovasturisztikai fejlesztések (erdei lovas pálya kialakítása) is megvalósulhassanak.

 

A tanösvény

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés-Kiskunhalas helységek közötti út határolja.

Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel.

A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok. Ezt a különleges növény- és állattársulást mutatja be a beruházás részeként elkészült tanösvény is.

Az új erdei iskola belülről

Fotó: Gemenc Zrt./Csontos Péter

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára avatóbeszédében többek között elmondta, hogy az elmúlt 10 évben kétszer annyi iskolás gyereket fogadtak az állami és magán erdőgazdaságok erdei iskolái, így tavaly már 90 ezer gyerek vett részt a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon.