Erdei jószolgálat a Mátrában

Forrás: turizmus.com

 2020. november 13. 10:39

A Gyöngyös-Mátra TDM kezdeményezésére erdei létesítmények újulhatnak meg. Az első projekt már meg is valósult: a Gyöngyszöv Coop Zrt., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Egererdő Zrt. és a Nano-Bútor Kft. összefogása nyomán a Petőfi-forrás újult meg.

„Szeretnénk, ha a jövőben más cégek, vállalkozások is csatlakoznának a felhívásunkhoz, s hozzájárulnának ahhoz, hogy a Mátra erdeiben minél több helyen tudjunk a jelenleginél jobb körülményeket teremteni” – mondta a kezdeményezés kapcsán Benkő Béla, a TDM elnöke.

A Petőfi-forrás felújítása során a partnerek szoros együttműködésben értek el eredményt. A Gyöngyszöv Coop Zrt. munkatársai kétkezi munkájukkal, az Egererdő Zrt. anyagok biztosításával, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a Pisztrángos-tó rekonstrukciós munkáival, a Nano-Bútor Kft. a faipari munkák kivitelezésével járult hozzá a Forrás és környéke rendbetételéhez – s mindez a Gyöngyös-Mátra TDM koordinálásában valósult meg.

Összefogással újult meg a Petőfi-forrás

Fotó: Gyöngyös-Mátra TDM

Az elnök reményét fejezte ki, hogy mások is kedvet kapnak arra, hogy hasonló projektekben vegyenek rész. Ötlet – megújítandó létesítmény – akad szép számmal.

 

A projektről

A parádi Pisztrángos-tó Kékes tömbjének északi letörésén található. A mesterségesen létrehozott tavacska vízi gerinctelenek és kétéltűek kitűnő élő- és szaporodó helye. Utóbbiak közül itt kiemelendő az alpesi gőte (Ichthyosaura alpestris), melynek jelentős állománya kötődik a tóhoz és környezetéhez. Az utóbbi igen csapadékszegény, száraz és meleg évek nem tettek jót a területnek, a tóhoz vezető mesterséges övárok is erősen feltöltődött, így a felső forrás vize elszivárgott, nem érkezett be a Pisztrángosba. A tó hasonlóan „elöregedett”, erősen feltöltődött, bealgásodott. Tavasszal a szaporodási időszakban jelentős veszélyt okozott az, hogy a kiránduló gyermekek kicsiny gátakkal hol megemelték, hol leeresztették a vizet – így szárazra kerültek az alpesi gőték petéi. A problémák orvoslása érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából és szakmai felügyeletével jelenleg a tó rekonstrukciója folyik. Ennek során elvégzik a tó kotrását, a belógó faágak visszanyesését, hogy minél kevesebb lomb hulljon a tóba, a megfelelő vízszintet pedig zsilipek beépítésével biztosítják – nemcsak a tónál, de az alatta lévő égeres esetében is.

A BNPI által végzett tevékenységek befejeztével – előre láthatóan november végére – a megújult forráskifolyó segítségével gond nélkül fog helyreállni a tó vízellátása, és remélhetőleg az élővilág mellett a kirándulók megelégedését is szolgálja majd.