Erdélytől Bécsig hirdeti Székesfehérvárt a Szent István-dekorációs mozdony

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 16. 21:12

A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban Budapest–Brassó és Budapest–Bécs között is jár majd.

Évekkel ezelőtt született meg az a gondolat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezésére, hogy az ország nagyjaihoz kapcsolódó jeles évfordulókat vagy eseményeket megjelenítő mozdonydekorációk mintájára készüljön egy székesfehérvári vonatkozású mozdony is – írja a szekesfehervar.hu.

A tervet mostanra sikerült megvalósítani, Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a dekorációt bemutató keddi ünnepségen elmondta: a „fehérvári" mozdony havonta 20 ezer kilométert fog futni hazánk vasútvonalain, valamennyi tájegységén megfordulva, tisztelegve államalapító királyunk, Szent István emléke és öröksége előtt. Augusztus 20-án a Kék Hullám vonatokat húzza a mozdony, és 2018-ban Csíksomlyóra is ez a mozdony húzza majd a pünkösdi zarándokvonatot.

Fotó: szekesfehervar.hu

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszöntőjében külön kiemelte azokat, akik ezt kitalálták és megvalósították, Brájer Éva alpolgármestert és F. Szegő Krisztinát, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, akik a kezdeményezésnek jó gazdái voltak.

Idén júniusban született kormányhatározat az Árpád-ház Program részét képező „Az ország bölcsője" kiemelt székesfehérvári alprogram első szakaszának megvalósításáról. Az Árpád-ház Program egyik célja, hogy 2038-ban, Szent István halálának 1000. évfordulójára a székesfehérvári nemzeti emlékhely megújuljon, valamint tudományos programokkal és kiállításokkal az Árpád-ház és kora méltó helyére kerüljön mind a magyar, mind az európai történelemben.

Fotó: szekesfehervar.hu

A Székesfehérvár városa és a püspökség által közösen kidolgozott „Az ország bölcsője" című alprogram célja a középkori keresztény magyar állam megszületése és székesfehérvári szakrális, történelmi emblematikus emlékeinek bemutatása, többek között egy történelmi sétaút kialakításával a történelmi belvárosban.

A mozdonydekoráció is Szent István ünnepéhez kapcsolódik, és a Székesfehérvári Királyi Napok egyik kiemelt eseménye.