Erdőtűz tombol Gran Canarián

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 12. 16:25

Továbbra is küzdenek az erdőtűzzel a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián, ahol hétfőn ismét lakókat kellett kitelepíteni elővigyázatosságból.

„Rendkívül kemény éjszaka volt” – fogalmazott Ángel Víctor Torres, a szigetek elnöke sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, hogy

hétfő reggelre 1000-ről 1500 hektárra nőtt a tűz által elpusztított terület nagysága, kiterjedése pedig meghaladja a 23 kilométert. A tűz a sziget középső, hegyvidéki, nehezen megközelíthető térségében tombol.

Az oltásban mintegy 600 ember vesz részt a földi egységeknél, és összesen 13 helikopter és repülőgép közreműködik a levegőből. Az egész éjszaka dolgozó tűzoltók munkáját az erős, óránként 70 kilométeres szél nagyban nehezítette, amely nap közben csökkent ugyan, de a szakemberek tartanak attól, hogy ismét fokozódik - írja az MTI.

A tűz a déli nyaralóövezetet nem érinti

Fotó: ViaSale Travel

A szigetek elnöke a „legjobb hírnek” azt nevezte, hogy személyi sérülés eddig nem történt, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy emberi gondatlanság okozta a katasztrófát.

A helyi hatóságok még a hétvégén őrizetbe vettek egy 55 éves férfit, aki forrasztási munkálatokat végzett, és a gyanú szerint felelős a tűz keletkezéséért.

Az erdőtűz miatt három településről – Tejeda, Artenara, Gáldar – kellett lakókat, összesen több mint ezer embert evakuálni.

Raáb Szilvia, a ViaSale Travel ügyvezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a tűz a déli nyaralóövezeteket nem érinti.

„Felhívjuk minden Gran Canarián tartózkodó utasunk figyelmét, hogy kizárólag csak hivatalos utazásszervezővel tervezzenek túrákat, kirándulásokat. Az érintett útvonalakat a hatóságok lezárták, ennek feloldása csak a tökéletes biztonság visszaállítása után várható” – tette hozzá.