Eredményt hirdettek a Városmajor tájépítészeti tervpályázatán

Forrás: MTI

 2022. március 29. 14:47

Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó, nyílt tájépítészeti tervpályázatot - jelentették be kedden Budapesten.

A kormány a fővárosi zöldterületek megújításához és a városmajori közparkfejlesztés megvalósításához szükséges határozatában döntött a városmajori közpark átfogó fejlesztéséről, ennek nyomán írt ki a BFK január 4-én tájépítészeti tervpályázatot, amelyre 14 tervezőcsapat jelentkezett.

"Az volt a célunk, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a Városmajori templom mellett" - mondta el az eredményhirdetés után Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bíráló bizottság elnöke.

varosmajor

A győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

Mint hozzátette, igyekezett sokszínű zsűrit felkérni: a bírálati munkában részt vettek a főváros képviselői (Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész), a 12. kerület főépítésze, a Városmajorhoz kötődő civil egyesületek, továbbá tájépítészeti és környezetvédelmi szakértők is.

Fürjes Balázs összegzése szerint a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést. Nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre.

Jól járnak a kutyabarátok is: a kisebb és nagyobb testű kutyák elkülönített, a mainál sokkal minőségibb futtatókat kapnak - jegyezte meg az államtitkár.
Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy foglalkoztak a közlekedéssel is: könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is, miközben jobb urbanisztikai kapcsolatok jönnek létre a Vérmező és a Városmajor között.

varosmajor

A Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözik és helyét egy új tó veszi át

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

Mint Vitézy Dávid felidézte, amikor a kormány 2020-ban úgy döntött, hogy létrehozza a BFK-t, három fő prioritást határoztak meg Fürjes Balázzsal közösen: a közlekedés fejlesztését, a rozsdaövezetek megújítását és a zöldfelületek bővítését, a parkok fejlesztését.

Megkezdték a csepeli közpark terveztetését, a Nyugati pályaudvar mellett, illetve a Déli körvasútsor mellett, a Hamzsabégi útnál egy-egy új, lineáris közparkot terveztetnek, nemsokára elindul továbbá egy új Duna-parti sétány tervezése is a leendő Galvani hídnál - sorolta.

varosmajor

A parkban változatos növényvilágot ültetnek el, ökologikus, évelő növényágyásokat, botanikus kertet és rózsakertet alakítanak ki

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

A BFK vezetője szerint ehhez adódott a Városmajor fejlesztése is, hiszen ez egy közös állami-fővárosi-kerületi tulajdonú közpark, igencsak leromlott állapotban. Sűrűn lakott környéken található, de az elmúlt 240 évben egyre csak csökkent a területe, mert folyton beleépítettek valamit - mutatott rá.
"Úgy láttuk, végre elérkezett az idő a park növelésére, az állam ugyanis visszavásárolta az MTK itteni sportpályáinak telkeit, így ezeket a területeket vissza tudjuk zöldíteni. Emellett párbeszédet kezdeményeztünk a fővárossal arról, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözzön és annak területét is parkosítani lehessen" - mondta Vitézy Dávid.

Elmondása szerint ebben még nem sikerült megállapodni, de az összes pályázó arra tett javaslatot, hogy ez a színpad - amely egy kis kertmoziból indulva nőtt bódévárossá - költözzön el innen, és helyét egy új tó vegye át, amelynek a szélére ki lehet ülni piknikezni. Mint hangsúlyozta, a munkába a helyi civil egyesületek képviselőit is bevonták, akik sok értékes észrevétellel éltek.

varosmajor

A park nyugati részén a sportpályák szomszédságában egy játszva tanulást szolgáló tankertet és egy különleges, föld feletti fapallón futó tanösvényt építenek ki

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

"Már holnap találkozom a nyertes tájépítészekkel, és elkezdjük a szerződés tárgyalását, hogy a részletes tervezés megindulhasson" - közölte a BFK vezérigazgatója.

Fürjes Balázs elmondta, hogy a BFK rendelkezésére áll az az összeg, amely a tervezési munkák befejezéséhez szükséges.

Várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor. A munkálatokat némileg lassítja, hogy a parképítés szakaszosan halad majd, ám így a Városmajor egy része mindig használható marad - jegyezte meg.

Fürjes Balázs elmondta, a beruházást a BFK fogja megvalósítani, kormányzati finanszírozásban, nagyon szoros együttműködésben a fővárossal és a kerülettel.

Kapcsolódó cikkek

Megújult a Városmajor park

2013. december 18.