Érkezik a 150 éves házak ünnepe Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2023. május 04. 12:53

Május 11-14-ig ünnepelhetjük együtt a 150 éves Budapest 150 éves épületeit a Budapest100 hosszú hétvégéjén. A teljes program már elérhető a Budapest100 honlapján és a Budapest100 mobilalkalmazásban, valamint a nyomtatott programfüzeteket is be lehet szerezni a város több pontján.

Már elérhető az idei Budapest100 programfüzete, benne a megnyitó házak listájával, nyitva tartásával és programjaival, tematikus városi sétákkal és más kísérőprogramokkal.

Az idei Budapest100 a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági, kulturális sokszínűségét mutatja be. A város 150. születésnapjával együtt a 150 éves házakat is köszönthetjük, amelyek közül 50 épület nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. Közülük a legtöbb lakóház, de intézmények is készülnek eseményekkel, mint például a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vagy a Batthyány-mauzóleum a Fiumei Úti Sírkertben – tájékoztatta lapunkat a Kortárs Építészeti Központ.

A négynapos fesztivál workshopokkal és születésnapi bulival kezdődik a három városrészben (május 11.), sétanappal folytatódik (május 12.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 13-14.). Az első napi workshopokra május 7-ig lehet jelentkezni.

A négy nap során a látogatók részt vehetnek vezetett épületbejárásokon, interaktív közösségi programokon, kiállítást látogathatnak, beszélgethetnek a lakókkal és az önkéntesekkel, koncertet hallgathatnak, és felfedezhetik az egyidős létükre is ötvenféle épület különlegességeit. A házak nagy része a gyerekeknek is készül külön programmal.

A programok többsége magyar nyelvű, de a nemzetközi közönség is találhat érdekes elfoglaltságot. A legtöbb esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható, a regisztrációköteleseket a szervezők külön jelölik. Ezekre érdemes minél előbb jelentkezni a honlapon, mert hamar betelnek.

Idén ötven 150 éves budapesti ház nyitja meg a kapuit a látogatók előtt

Fotó: Mohai Balázs

 

A 2011-ben indult Budapest100 civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. Célja bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához.

A Budapest100 ingyenes programjait önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével.