Erős országos és balatoni turisztikai szezonra számít idén a Magyar Turisztikai Ügynökség

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 19. 18:43

Kifejezetten jónak ígérkezik az idei országos és ezen belül a balatoni turisztikai szezon – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) csütörtöki ülésén Siófokon.

Juhász Szabolcs ismertette, az év első négy hónapjában országosan 15 százalékkal, a Balatonnál 12 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest. Az üdülőrégióban a belföldi vendégéjszakaszám Veszprémben, Tapolcán és Siófokon emelkedett a legjelentősebben – tette hozzá, és megjegyezte, hogy a kilátások is jók.

Az igazgató az év legfontosabb szakmai feladatának nevezte az online pénztárgépet alkalmazó, illetve jeggyel látogatható vendéglátóegységek és a turisztikai attrakciók csatlakozását a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK). A tesztidőszak már zajlik, július elsejétől pedig kötelezővé válik a csatlakozás. A szálláshelyek 2019-ben kezdték meg az adatszolgáltatást az Európában egyedülálló rendszerbe; a digitális átállás folyamatát az MTÜ számos eszközzel segíti – hangsúlyozta.

Bóka István, a BFT társelnöke és Czunyiné Bertalan Judit, Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa – elismerően beszélve az NTAK eddigi eredményeiről – tolmácsolták a hozzájuk eljutó aggályokat is, e szerint a kisvállalkozók és éttermes vállalkozók körében nagy a félelem és bizonytalanság az új rendszer bevezetése miatt. Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóhelyettese a számukra felmerülő nehézségekre példaként említette, hogy a turisztikai attrakciók közé sorolt túravezetés során nem lehet egyidejű adatszolgáltatást végezni, ha éppen nincs térerő. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a félelmeket leginkább az információhiány okozza. Javasolta a balatoni vállalkozások számára, hogy tájékozódjanak az info.ntak.hu/vendeglatas információs felületén, illetve forduljanak a Tourinform irodákhoz, ahol képzett kollégák segítik a vállalkozókat.

Beszélt arról is, hogy idén tizedik alkalommal rendezik meg a Nyitott Balaton akciót, amelynek célja a több évszakos Balaton kommunikálása, és a balatoni vállalkozások segítése. A tavaszi és az őszi szezon kiemelt témája az aktív turizmus és a gasztronómia. Említést tett arról is, hogy pénteken választják meg a Balaton fagyiját Gyenesdiáson.

Augusztusra 90-105 centiméter közötti vízállás valószínűsíthető a Balatonnál, ami jóval kedvezőbb a tavalyinál

Fotó: 123rf.com

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Balaton átlagos vízállása az elmúlt napokban 5 centimétert emelkedett, jelenleg 115 centiméter. A hat hónapos előrejelzések alapján, figyelembe véve a szélsőséges csapadék-viszonyok lehetőségét is, augusztusra 90-105 centiméter közötti vízállás valószínűsíthető, ami jóval kedvezőbb a tavalyinál – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a Balatonnál jelenleg zajló 4 Kehop-pályázat összértéke csaknem 26 milliárd forint. "Soha nem volt ekkora vízgazdálkodási célú fejlesztés a térségben" – fogalmazott, ugyanakkor megjegyezte, hogy az új fejlesztési ciklus Kehop Plusz pályázataiba egy balatoni fejlesztés se került be, csökkentek a források, pedig még sok a megoldandó feladat.

Csonki István arról is beszámolt, hogy komoly problémát okoznak a Balatonban lévő víziállás-roncsok, horgászkarók, illegális stégek, valamint a veszteglés rossz értelmezése. A veszteglő hajók kikötéséhez a legváltozatosabb dolgokat dobják a tóba, majd felejtik ott, és rejt még a víz sporteszközöket és kishajóroncsokat is. Ezek veszélyt jelenthetnek, miközben korlátozottak a vízügy lehetőségei az eltávolításukra, ezért várják a tóparti önkormányzatok, horgászegyesületek és a vízipolgárőrség további együttműködését a tavaly elkezdett összefogás folytatására – hangsúlyozta.

Jamrik Péter, a BFT Közbiztonsági Testületének elnöke beszámolt arról, kezdeményezik azt is, hogy a légirendészet rendszeres nyári járőrözései közben több felvételt készítsen a veszteglő hajókról, továbbá egy búvárszolgálat segítségével támogassák a vízügy azon törekvését, hogy a víz alatti tárgyakat mielőbb felderíthessék és eltávolíthassák a tóból.

Kling Zoltán, a Belügyminisztérium főosztályvezetője kérdésre válaszolva számolt be arról, hogy nem kapott támogatást az a tavalyi előterjesztés, amely 100 ezer köbméter balatoni mederiszap eltávolításáról szólt, és amelynek forrásigénye valamivel több mint 2 milliárd forint lett volna. "Minden évben szeretnénk tervezni ekkora mennyiségű kotrást, ekkora forrásigénnyel, de a döntés nem mindig kedvező" – fogalmazott.