Erős szezonra, tudatos vendégekre készül a Balatoni Kör

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. május 25. 11:07

Az elmúlt két évvel ellentétben idén várhatóan azok jönnek a Balatonhoz, akik kimondottan a tó értékeit keresik, mondta a legfrissebb „Kóstold Körbe” kiadvány és a 2021-es BalatonBor bemutatóján Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Összesen 68 minőségi, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely került a hetedik alkalommal megjelent kiadványba, amit a Balatoni Kör képviselői kóstolóval kísért sajtóeseményen mutattak be a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

A tavalyi évhez hasonlóan nem csak a Balatoni Kör tagjai szerepelnek a fotókkal, térképekkel gazdagított füzetben, hanem 14 olyan hely is, amelynek értékrendje megegyezik az egyesületével.

balatonikor

Összesen 68 minőségi, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely került a hetedik alkalommal megjelent kiadványba

Fotó: Balatoni Kör

A 2014-ben alakult Balatoni Kör fő mozgatórugója az értékvédelem, az összefogás és a közös gondolkodás, hangsúlyozta Szilágyi Lajos, a kiadvány szerkesztője. Az idei szezonról elmondta, hogy bár az infláció, a magas energia- és élelmiszerárak, a bérek növekedése mindannyiukat érzékenyen érinti, indokolatlan áremelésekre nem készülnek.A Balatonra látogatók – legalábbis a Balatoni Körhöz tartozó vendéglátóhelyeken – korrekt árazással találkozhatnak majd. „A gazdasági nehézségektől sajnos mi sem tudjuk függetleníteni a vállalkozásainkat, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az azonos kategóriájú vendéglátóhelyekkel összehasonlítva még mindig kedvezőbb árakkal várjuk a vendégeket, mint a kedvelt tengerparti üdülőhelyek” – tette hozzá az elnök.

Az elmúlt két évvel ellentétben idén várhatóan azok jönnek a Balatonhoz, akik kimondottan a tó értékeit keresik

Fotó: Balatoni Kör

Elmondta, hogy az előzetes foglalási adatokat látva ezen a nyáron is rekordszámú látogató várható a tó körül. Mivel a koronavírus-járvány visszaszorulásával a külföldi desztinációk is eltörölték a korlátozásokat, arra számítanak, hogy az idei évben nem kényszerturisták jönnek a Balatonhoz, hanem azok, akik kimondottan a tó és környéke értékeit keresik. Nem lesz tömeg, de sok vendégre számítanak, akiket ily módon magas színvonalon tudnak kiszolgálni.

 

A munkaerőhiány egyik oka a szezonalitás

Az egész éves nyitva tartás miatt a Balatoni Kör tagjainál kisebb mértékben jelentkezik a munkaerőhiány, mint a csak nyáron üzemelő helyeken – mondta Szilágyi. „Mi továbbra is az egész éves Balatonban hiszünk. Látható eredményeink vannak ezen a téren, de a vendéglátás többi szereplőjének is fel kellene ismernie, hogy a munkaerőpiaci probléma fő generálója a szezonalitás: a csak nyáron nyitva tartó helyek ilyenkor minden eszközzel a munkaerő elcsábítására törekszenek. A Balatoni Kör tagjainál a bérek és a munkahelyi körülmények már versenyképesek az osztrák vendéglátóhelyekével.”

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke

Fotó: Balatoni Kör

Idén szintén fontos probléma az alapanyaghiány, például a borospalack-beszerzés gondjai: van olyan balatoni borász, aki augusztusra kapott ígéretet a szükséges borsüvegek szállításáról – figyelmeztetett az elnök.

 

Az alapoktól az utánpótlásért

A munkaerőhiányra is válasz a korszerű, magas színvonalú utánpótlásképzés, ezért a Balatoni Kör szoros együttműködést alakított ki az idén megalakult Balatoni Gasztroakadémiával is.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, a Balatoni Gasztroakadémia egyik alapítója a sajtótájékoztatón elmondta, céljuk a Balaton vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása, az ágazatban dolgozó szakemberek szakmai ismereteinek bővítése, a helyi alapanyagok bemutatása és népszerűsítése.

Ehhez kínálnak olyan regionális nézőpontú, minőségorientált szakmai továbbképzéseket, ahol a résztvevők elmélyíthetik tudásukat, és új inspirációkat gyűjthetnek. A jelentkezők olyan neves szakemberektől tanulhatnak, mint Pesti István, a Platán Gourmet étterem séfje, Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök konyhafőnöke, a magyarországi Bocuse d’Or-győztes Molnár Péter, a Lavender Terasz séfje, vagy a cukrász és újságíró, Nábelek Zsófia.

 

Döglött Béka-díj a bulvármeteorológia megfékezésére

Pár évvel ezelőtt a magyar újságírásban addig ismeretlen műfaj jelent meg az öncélú kattintásvadászat tipikus példájaként: a meteorológiai prognózisbulvár, melynek lényege, hogy a médiumok hatásvadász címekkel generálnak több elérést a meteorológiai témájú cikkeknél – mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapítója, tiszteletbeli tagja.

Ezért a Balatoni Kör az Országos Meteorológia Szolgálattal és a Balatoni Szövetséggel közös felhívásban fordult a sajtóhoz, hogy a jövőben ne jelenjenek meg az OMSZ prognózisáról olyan eltúlzott, „ítéletidővel” riogató híradások, amelyek összességében sok milliárdos kárt okoznak a turizmusnak, miközben jellemzően nem igazolja őket az időjárás, így az olvasókat vagy nézőket is félrevezetik.

Egyúttal a Balatoni Kör megalapította a Döglött Béka-díjat, amit annak a médiumnak adnának, amelyik a leginkább hatásvadász prognóziscímet jelenteti meg egy adott hétvégére, s ezzel a legnagyobb kárt okozza az olvasóknak és a balatoni vendéglátásnak. Már több jelentős médium jelezte, hogy csatlakozna a felhíváshoz, és a jövőben felelősebb, hitelesebb módon jelentetné meg az előrejelzéseket, ezért a három szervezet bízik benne, hogy ideális esetben ki sem kell majd adni a Döglött Béka-díjat – hangsúlyozta Kardos Gábor.

 

Bemutatkoztak a 2021-es BalatonBorok

A Kóstold Körbe kiadvány bemutatkozásával együtt a BalatonBorok legújabb évjárata is debütált a Szántódról induló „gasztrokompon”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, amelynek idén már a hetedik évjárata került palackokba.

Magyarország első, termelői összefogásra épülő régiós bormárkája olaszrizling szőlőfajtából készül. A borászok egyedi kézjegyét viselő, mégis hasonló stílusú, könnyű, gyümölcsös, fajtajelleges, jó ivású borokat elsősorban régiós értékesítésre, illetve a gasztronómiába szánják.

„A 2021-es évjáratból nagyon szép, egységes BalatonBorok készültek. A tételeket a frissesség, a tipikus olaszrizling fajtajelleg és könnyedség jellemzi" – mondta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője. Hozzátette, hogy "az előző évekhez képest idén nagyobb mennyiségű BalatonBor kerül forgalomba. A bormárkával az elsődleges célunk, hogy legyen egy stabil alapbor a Balaton körül, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben egységes minőségben és arculattal megtalálnak a fogyasztók.”

Ebben az évben eddig 18 balatoni borászat kezdhette meg a BalatonBor palackozását: a Cseh Családi Pincészet, a Barna Pince, a Dombi Pince, a Laposa Birtok, a Zelna Borászat, a Hujber Pincészet, a Veszprémi Pince, a Gyukli Pince, a Fata Pincészet, a Tagyon Birtok, a Koronczai Pince, a Dobosi Birtok, a Bogáromi Borbirtok, az Istvándy Pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Feind Pincészet, a Szeremley Birtok és a Pócz Pincészet.