Élénk volt a júliusi turistaforgalom Horvátországban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 05. 11:26

A Horvát Turisztikai Közösség legfrissebb adatai szerint szomszédunknál 2,44 millió külföldi turistaérkezést és 18,6 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak idén júliusban. Az érkezések száma a tavaly júliusi 50%-a, a vendégéjszakák terén a forgalom eléri a tavalyi 58%-át.

A horvát belföldi forgalomban jóval kisebb volt a visszaesés: 325 ezer turista 2,9 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi és nem-kereskedelmi szálláshelyeken, valamint a hajókon, ez az egy évvel korábbi adatok 91, illetve 81%-a.

A külföldi vendégéjszakák szempontjából a legjelentősebb küldőpiac továbbra is Németország: 4,43 millió vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban idén júliusban, ami az egy évvel korábbi adatnak a 87%-a.

Második helyen a szlovének állnak 3,44 millió északával, ami 88%-a az egy évvel korábbinak. A horvát turistáké a harmadik hely, majd a lengyelek (1,6 millió éj, 79%) és a csehek (1,42 millió, 72%) következnek.

A legnépszerűbb desztinációk rangsorát Vir szigete vezeti júliusban, utána Rovinj, Medulin, Novalja és Mali Losinj következik.

Vir sziget, Prezida strand

Fotó: 123rf.com

Az év első hét hónapja során Horvátországban 4,11 millió turistaérkezést és 26,34 millió vendégéjszakát regisztráltak összesen.

„A körülményeket figyelembe véve ezek kiváló eredmények és biztatóak az előrejelzések augusztusra is. A napokban növeljük promóciót tevékenységünket Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Olaszországban, mert ezek fontos küldőpiacok számunkra, Horvátországot pedig biztonságos célországként tartják nyilván – mondta a HTZ igazgatója, Kristjan Stanicic.

A Trend FM Turizmus.com műsorában Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa az idei legkedveltebb horvát úti célokról és a jelenlegi egészségügyi helyzetről is mesélt. A Flixbus idén a horvát tengerpart 11 városába indított közvetlen járatokat - mondta -, melyek hazánkból Budapestről és Siófokról indulnak. Ezen kívül légi és vasúti közlekedéssel is könnyen elérhető már számos horvátországi nagyváros.

Nemrégiben indult el a CroatiaCovid19.info weboldal, ahol figyelemmel tudják kísérni a horvátországi aktuális koronahelyzetet az oda utazók.

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).