Értéktárba gyűjtik az Európa Kulturális Fővárosa jegyében létrejött kulturális kincseket

Forrás: MTI

 2024. június 28. 16:24

A Veszprémben és a régió 116 településén az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) jegyében született kulturális kincseket az EKF értéktárba rendezi és őrzi meg a VEB2023 Zrt. Az értéktár listára szánt eredményeket július 10-ig várják a településektől, a programok szervezőitől és megvalósítóitól.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban Magyarország és Európa figyelmének középpontjába került: a sok értékes programon túl fontos, korábban nem létező kapcsolatok alakultak ki, helyi hagyományok erősödtek meg és használaton kívüli területek kerültek be a kulturális vérkeringésbe - olvasható a közleményben.

Mint írják, a programnak kiemelten fontos célja, hogy a közös eredmények a címviselés éve utáni években is, hosszú távon is jól láthatók maradjanak, és tovább erősítsék a kulturális-kreatív régiót.
"A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelten fontos célja, hogy a közös eredmények ne csak a címviselés évére korlátozódjanak, hanem az azt követő években, hosszú távon is megőrizzük és tovább erősítsük sikereinket a régióban" - idézi a közlemény Markovits Alízt, a program vezérigazgatóját.

ekf2023

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban Magyarország és Európa figyelmének középpontjába került amikor Európa kulturális fővárosa lett

Fotó: VEB 2023

Minden olyan értéket szívesen várnak az értéktárba, amivel a települések, intézmények, szervezetek a program kapcsán gazdagodtak; legyen az tapasztalat, együttműködés, helyszín vagy rendezvény, mindent, amiről érzik, tudják, hogy hosszú távon is fontos értéket képvisel - tette hozzá Markovits Alíz.

A tájékoztatás szerint a gazdag örökséget egy "EKF-értéktárba" rendezi a program értékeit ápoló csapat, és ezeket közzéteszi nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi nagyközönség számára is.

Az értéktárba bekerülő együttműködések, újonnan alakult egyesületek, művészeti körök, megújult épületek, az újra felfedezett kulturális örökségek és hagyományok, vagy akár kreatív-művészeti alkotások, megjelent könyvek, esetleg az útjára indított rendezvények is viselhetik majd az EKF program öröksége címet és a kulturális év szikráit hordozó logót is.

ekf2023

Veszprém belvárosa az EKF megnyitó eseményén

Fotó: VEB 2023

Kifejezetten ebből a célból elkészült egy digitális pecsét is, mely egyértelműen jelzi majd, hogy a térség kulturális életének meghatározó szereplői a közös sikereket a jövőben is meg kívánják őrizni, és az elért eredményeket méltónak tartják arra, hogy azokat tovább folytassák - írják.

Az EKF örökség pecséttel ellátott eseményeket, attrakciókat a VEB2023 Zrt. továbbra is közzéteszi digitális platformjain megtalálható programnaptárakban - áll az összegzésben.