Erzsébet királyné újraálmodott ruhái Bánhorvátiban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 29. 16:56

A júniusi megnyitó óta 3300-n tekintették meg az egykori Platthy-kastélyban az Erzsébet-királyné újraálmodott ruháit bemutató reprezentatív kiállítást.

Bánhorváti idei legkiemelkedőbb turisztikai látványosságát szeptember 17-ig látogathatják. A barokk műemlék kastély ideális környezetet nyújt ennek a tárlatnak. Az épület ma magántulajdonban van, amely elsősorban múzeumként működik, de többféle rendezvénynek is helyszínt biztosít.

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet szomszédságában, a szinte érintetlen természeti környezet iránt érdeklődők közül többen kerékpártúrák keretében látogatnak ide,  például Szilvásváradról, Dédestapolcsányból és Kazincbarcikáról.

Sissi megálmodott ruhái

Fotó: Mentusz Károly

A kastély alsó szintjeit még 1450 előtt építették, majd jóval ezután, 1752-ben, Platthy Imre és felesége Szirmai Anna barokk kastéllyá formáltatta az épületet. Ennek érdekessége, hogy a műemléket  körülölelő parkot csak több mint egy évszázaddal később alakították ki.

Ennek a helynek irodalomtörténeti jelentősége is van, hiszen itt töltötte életének utolsó szakaszát Kazinczy Gábor református író, politikus, aki vendégként fogadta otthonában a neves költőt Arany Jánost, valamint  Toldy Ferenc irodalomtörténészt is. A család többi tagja közül Kazinczy Ferenc, a kiváló nyelvújító és Kazinczy Lajos, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornoka is lakott itt egykoron. Az épület kertjében látható az író Jókai Mór vadgesztenyefája,  a parkban pedig egy százévesnél idősebb akác-, valamint két krisztustövis fa is él.

Az egykori Platthy-kastély

Fotó: Mentusz Károly

A kastélyban rendezett tárlat a tulajdonos Szabóné Hegedűs Ilonának a kezdeményezésére valósult meg, aki a Gödöllőn élő és alkotó Czédly Mónikát kérte fel arra, hogy mutassa be a látogatóknak Erzsébet királyné általa újraálmodott ruhakölteményeit.

Az alkotó ugyanis az elmúlt időszakban korbeli fotók, festmények és történészi kutatások alapján tervezte meg a néhai Sissi különleges viseleteit.  Ezzel is arra törekedett, hogy bepillantást nyújtson a királynő életébe az érdeklődőknek. A rekonstruált ruhákkal hazai és nemzetközi hírnévre tett szert, elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek díját is.

A műemlék belső udvara

Fotó: Mentusz Károly

A korhű környezetben bemutatott 14 különleges ruha, a 18-19 századi ízlésvilágba nyújt betekintést. A kiállítás sikerét  bizonyítja az eddigi nagy érdeklődés, amely kiemelkedő eredmény a Bán-patak völgyében levő falu életében. A vendégek főleg Kelet-Magyarországról, Hódmezővásárhelytől Nyíregyházáig, illetve Debrecentől Miskolcig érkeztek. De jöttek Szlovákiából,  Romániából és Németországból is.  Bánhorváti után Sopronban mutatják be ezt a tárlatot, majd Szlovákiában, a jövő nyáron pedig a fővárosban, a Budavári Palotában láthatja majd a közönség.

A kastély tulajdonosa lapunknak azt is elmondta, hogy a közlejövőben elkészül a műemlék épület  internetes honlapja, amelynek segítségével az érdeklődők megtudhatják, milyen programokat kínálnak az esztendő további részében. Karácsonyra pedig  Mese a kastélyban címmel az épület parkjában téli mesefigurákat bemutató kiállítással jelentkeznek, amelyet este ki is világítanak.