Este nyolcig vár Michelangelo, de már csak pár napig

Forrás: turizmus.com

 2019. június 25. 13:02

Vasárnapig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-kiállítása, az érdeklődőket a hétvégén hosszabb nyitva tartással, este nyolcig várják.

A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak.

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte

Fotó: Szépművészeti Múzeum

A múzeum közleménye emlékeztet: a nagyszabású kiállításra –amelyet eddig több mint kilencvenezren tekintettek meg – Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte; Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást.

Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya került: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig – áll a kiállítás ajánlójában.

A több mint három évig tartó felújítás után tavaly ősszel megnyílt Szépművészeti közönsége a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról – hangsúlyozza a múzeum közleménye.