Esti kivilágítás a dinnyési Várparkban

Forrás: turizmus.com

 2016. október 11. 12:44

A korai sötétedésre való tekintettel esti kivilágítással várja a látogatókat a Várpark Dinnyésen, ahol a középkori magyar várak kicsinyített másai között szürkület után másfél órán keresztül élvezhető még ez a különleges látvány.

A park 18 középkori magyar romvár kicsinyített mását mutatja be rekonstrukciós tervek alapján, eredeti anyagukból felépítve. Emléket állít emlékoszlopok formájában a magyar királyoknak, fejedelmeknek és kormányzóknak.

Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója 2012 februárjában kezdett komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Az átadást hosszú

előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A cél az volt, hogy középkori magyar várakat mutasson be, egyedülálló módon.

Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 30 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, mely nagy Magyarország formáját idézi, így a várak „eredeti helyükön", egymáshoz képest eredeti elhelyezkedésük szerint járhatók körbe. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.