Észak-alföldi évadzáró szép vendégforgalmi adatokkal

 2013. december 12. 18:13

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szintén 2013. december 11-én tartotta évadzáró szakmai rendezvényét a Hajdúszoboszlótól 8 km-re található Tuba-tanyán, amely 2012-ben elnyerte az „Év vendéglátóhelye" kitüntető címet.

Dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere és Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Katona Ilona, az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság vezetője ismertette az RMI 2013. évi marketingmunkáját és a 2014–es terveket.

Elmondta, hogy a KSH adatai szerint mind a belföldi, mind a külföldi vendégek száma nőtt az év első tíz hónapjában 2012. azonos időszakához képest az észak-alföldi kereskedelmi szálláshelyeken, a régióba idén már több mint félmillióan látogattak. 2013. első tíz hónapjában 1,47 millió vendégéjszakát (+5,2%) töltöttek az Észak-Alföldön, az év egészében ez az adat várhatóan felülmúlja a tavalyi 1,57 milliót. Október végéig mintegy 518 ezer (+7%) turista látogatott a régióba, köztük a belföldi vendégek száma 8,2%-kal, a külföldieké pedig 3,8 %-kal növekedett, 2012. első tíz hónapjához képest. Előadásában kiemelte, hogy jelentősen nőtt a lengyel turisták száma, idén eddig a külföldiek között ők töltötték el a régióban a legtöbb – 102 ezer – vendégéjszakát. A sorban a Németországból és Romániából érkező vendégszám következik, de jelentős volt az erősödés az orosz és az ukrán vendégek számában is.

A debreceni repülőtér kapcsán kitért arra: habár korábban az Egyesült Királyság nem volt jelentős küldőország a régió számára, a Wizz Air londoni járatainak sűrűsége miatt az RMI több marketingakcióval volt jelen a szigetországban és a brit piacra irányuló tevékenységét jövőre is folytatni kívánja. 2014-ben Németországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is intenzív marketingtevékenységet fog megvalósítani az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság együttműködve a régió szolgáltatóival.

Katona Ilona elmondta azt is, hogy az év végén záruló európai uniós, 2007-2013-as költségvetési időszakban mintegy 60 milliárd forint fejlesztési támogatást nyert el az ágazat az Észak-Alföldön. Az igazgatónő kiemelte a régió egészségturizmusában, valamint az orvosi turizmusban rejlő lehetőségeket, amelynek érdekében a turisztikai vállalkozások szorosabb együttműködését szorgalmazta és megköszönte a régiós partnereknek az egész éves együttműködést.