Esztergom az új piac megnyitásával ünnepel – podcast Hernádi Ádám polgármesterrel

Forrás: turizmus.com

 2023. április 28. 09:47

Annyi pozitívumot, már megvalósult és folyamatban lévő fejlesztést ismertetett Esztergomról Hernádi Ádám polgármester a Trend FM Nap vendége című műsorában, hogy az ember máris költözne. Esztergom május 1-jén az új piac megnyitásával ünnepli, hogy egy éve kapta vissza megyei jogú város rangját.

A 30 ezer fős kisváros régiós központ, agglomerációjával együtt csaknem 130 ezer ember tekinti otthonának. Ennyi embernek jelent közigazgatási, vallási és kulturális központot.

Talán az sem meglepő, hogy itt kevéssé érvényesül a főváros elszívó hatása, nemcsak azért, mert iskolái, intézményei kiválóan ellátják funkciójukat, hanem azért is, mert a példaértékűen összehangolt és egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően Esztergom otthonos, barátságos, zöld, élhető.

Hogy mi mindennel vívja ki a Dunakanyar kapujaként vagy fővárosaként is emlegetett település ezt a jelzőt, Hernádi Ádám polgármester részletesen kifejti a Trend FM-nak adott rádióinterjúban.Az egyik, talán legfontosabb, hogy Esztergom az első városunk is egyben, Szent István koronázásának helyszíne, 270 évig volt főváros. Olyan épített örökséget őriz, beleértve a 200 éves bazilikát is, amivel kevesen büszkélkedhetnek. Ilyen például a Babits-ház, de kevesen tudják, hogy Magyarország első fedett uszodája is itt működik, 1912 óta. Esztergom őrzi a koronázási ékszerek közül a koronázási keresztet, amely ereklyetartó is egyben, metszéspontjában Jézus Krisztus keresztjének egy szilánkja található.

Az interjúból jól kitűnik ugyanakkor az is, hogy a városnak nemcsak a múltja figyelemreméltó, de a jelenje is dinamikusan fejlődő, jövője pedig kifejezetten ígéretes.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere

Fotó: hernadiadam.hu

Az autózással is versenyképes a Budapesttel való vasúti összeköttetése. Ehhez igazítva alakítják át a városi buszközlekedést, sőt, aki a városba turistaként érkezik, a főbb látnivalókat – a szomszédos Párkányt is beleértve – kisvonattal is bejárhatja, vagy a 30 százalékban elektromos kerékpárokat kínáló, határon átnyúló közbringarendszer keretében.

Turisztikai desztinációként a város többnapos élménykínálattal büszkélkedhet. Ezekről is részletesen beszél a polgármester, aki kiemelte többek között a bazilikát, a fürdőt, az osztálykirándulásoknak kialakított tematikus programokat, és a két újonnan nyíló Infopontot. Párkánnyal, Esztergom testvérvárosával is gyümölcsöző az együttműködés turisztikai területen is. Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. katalizátorként fogja össze ezeket a lehetőségeket.

Ha mindez nem lenne elegendő, megér egy utazást a 42 Étterem, Esztergom Michelin-csillagos étterme, amely a most megnyíló piacon is rendelkezik majd egy egységgel Piac 42 néven.

A város szintén fenn van a sportélet térképén, a kézilabdázás feltételeit tovább erősíti a nemrég átadott, 2000 négyzetméteres multifunkciós sportcsarnok. Lesz görpark is, mellette pedig ingyenes zöld parkoló áll rendelkezésre.

Az interjúban a város legaktuálisabb büszkeségéről is szó esik, ez pedig a 3000 négyzetméteres piac, amely május 1-jén nyit meg, amivel az esztergomiak régi álma válik valóra.Az új piac egyfajta közösségi térként nagyon sok szolgáltatást kínál, 18 állandó üzlethelyiséggel és 53 asztallal, ahol a helyi termelők lesznek a fókuszban.Nagy érdeme még a városvezetésnek a folyamatos zöldterület- és a kerékpárút-fejlesztés, de a legfontosabb Hernádi Ádám szerint a stratégia mentén haladás és a komplexitás, aminek a végcélja az élhetőség erősítése. És ha egy város vonzó az itt élőknek, az vonzó a turistáknak is.

A jövőben ez segítheti az is, hogy elkészül a bazilika korszerűsítése, és jelentős új attrakció lesz a Fehér toronyban a Botticelli-freskó, amelynek a restaurálása várhatóan idén lezárul. Két közeli fejlesztést is elárult a polgármester Érczfalvi András műsorvezetőnek, az egyik a gát megépítése, a másik pedig a városháza külső megújítása.

A teljes interjút meghallgathatja alább.