Esztergom célja, hogy a 10 legkeresettebb hazai város között legyen

Forrás: turizmus.com

 2022. október 10. 19:11

Közép- és hosszú távú célunk, hogy Esztergomot turisztikailag a tíz legkeresettebb magyarországi város közé emeljük – mondta Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. új ügyvezetője, a Szent Adalbert Központban október 10-én megtartott esztergomi turisztikai konferencián.

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint az eseményen Szekér Zoltán kiemelte, mivel a következő időszakban a kereslet csökkenni fog, ezért a turisztikai cég jelentős feladata, hogy enyhítse ezt a problémát az erőforrásaik legmegfelelőbb kiaknázásával.

Az ügyvezető bemutatta az új turisztikai termékfejlesztést, milyen módon kapcsolja be a partneri körökbe a szállás- és vendéglátóhelyeket, valamint a turisztikai szolgáltatókat. Szólt arról is, hogy a város új Tourinform-pontján július 1-je óta mintegy 5500 látogatót fogadtak, akiknek 32%-a külföldi vendég volt. A vendégéjszakák száma augusztusig Esztergomban meghaladta a 168 ezret.

Ismertette továbbá a rendezvények területén tervezett kiemelt programokat, valamint kommunikációs stratégiájukat is, ahol a szlovák és angol nyelvű tartalommegjelenéseket emelte ki a küldőterületek megszólítása céljából. Végül lerántotta a leplet a turisztikai szervezet új arculatáról, valamint a várható kommunikációs platformokról.

Szekér Zoltán

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere elmondta, hogy a pandémia által nagy mértékben sújtott turizmust gazdasági erőforrásaikhoz mérten új alapokra kell helyezni a városban. Kiemelte, hogy a „kényszerpihenő" alatt sem álltak meg, hiszen megújult a Fürdő Szálló, amely az Esztergomi Szakképzési Centrum egyik bázisa lesz: ebben a tanszállóban sajátíthatják el megszerzett tudásukat a vendéglátóiparban tanuló diákok. Mindemellett fejlesztették a tömegközlekedést, utakat újítottak meg és bővítették a parkolási lehetőségeket. Esztergom idén második alkalommal adott otthont az MCC Fesztnek és jövőre is náluk rendezik meg – jelentette be Hernádi Ádám. A polgármester végül örömét fejezte ki, hogy 70 év után idén májusban újból visszakapták a megyei jogú városi rangot.

Hernádi Ádám

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója számokban ismertette a Budapest és környéke térség turisztikai eredményeit. Míg 2021-ben mintegy 1,3 millió volt a vendégéjszakák száma, addig idén januártól szeptemberig már közel 1,8 milliót regisztráltak. „2021-ben 21 millió vendégéjszakát számoltunk országosan, idén ez a szám elérheti a 37 milliót. 2030-ra pedig azt a célt tűztük ki, hogy a vendégéjszakák száma elérje az 50 milliót évente" – sorolta.

Rámutatott, hogy a térség turizmusának kétharmadát a belföldi vendégek adják, de fontosak a német, szlovák és osztrák turisták is, ezért ezeket a küldőpiacokat tovább kell erősíteni. Beszámolt arról is, hogy az MTÜ jelenleg folyó belföldi kampányát a gasztronómiára és a borra építik, míg a külföldi imázsfilmjükben a budapesti épített örökséget célozzák meg.

Juhász Szabolcs

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Lőrincz Ágnes, a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője ismertette, hogy 2021-ben készült el Szentendre turisztikai koncepciója, melynek céljai között szerepel a helyi identitás erősítése, az életminőség javítása, a helyi lakossági és vállalkozások dinamizálása, valamint a látogatóforgalom átalakítása. A TDM elkezdte felépíteni a Szentendre márkát is, de termékboltot, helyi piacot, a városmarketinget és a programok egy részét is ők szervezik. A turisztikai vezető elmondta azt is, fontosnak tartja a D4-et, azt a dunakanyari turisztikai összefogást, amely négy település – Szentendre, Vác, Visegrád és Esztergom – közreműködéseként valósul meg. Itt is elkezdődött a közös munka, a vendégforgalmat optimalizálják, felmérik a fogyasztási igényeket, ami alapján minőségi élményteret hoznak létre.

Sok érdeklődőt vonzott az esztergomi turisztikai konferencia

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmesélte, hogyan jutottak el arra a felismerésre, hogy a koronázóvárosi címükre építve a koronázási ünnepséget állítsák turisztikai termékfejlesztésük fókuszába. A ceremóniát 2013 óta minden év augusztusában megrendezik, ilyenkor szabadtéri színpad formájában „újjáépítik" a vár romjait, és színészeken, civil szervezeteken, hagyományőrzőkön keresztül felidézik történeteiket és legendáikat. Minden évben más-más királyt koronáznak, az egész éves rendezvénysorozatukat pedig az adott királyra húzzák fel és ehhez már programcsomagokkal is csatlakoznak a helyi vendéglátósok és szállásadók.

Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója a határmenti térség régiófejlesztését mutatta be. Társulásuk egy határon átnyúló „ernyőként" funkcionál: önkormányzatokkal, egyesületekkel és civil szervezetekkel határon átnyúló pályázatokat valósítanak meg. Régiójukban 82 tagtelepülés található, melyeknek Esztergom és a szlovákiai Párkány a központjuk. Jelenleg hat futó pályázatuk van, köztük az Ipolydamásd és Helemba közötti híd építése, valamint a Neszmély és Dunaradvány közötti kompátkelőhely, melyet szavai szerint legalább két éven keresztül díjmentesen használhatnak majd az autósok, kerékpárosok és a gyalogosok. Sikertörténetükként említette a Mária-Valéria Bike-ot is, amit Esztergom és Párkány valósított meg. Hosszú távú céljuk a két települést összekötő, többsávos, II. János Pál híd megvalósítása – derül ki a lapunkhoz eljuttatott beszámolóból.