Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont indított

Forrás: turizmus.com

 2024. április 16. 16:45

A 2024-es év kiemelt rendezvényeit mutatták be a sajtó képviselőinek az Esztergomi Bazilika Panoráma Kávézójában. A város célja, hogy a belföldi és nemzetközi turistáknak is egyedi, különleges eseménykínálatot nyújtson.
A rendezvényen Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében elmondta, hogy tavaly a kiemelt városi rendezvényeken több mint 130 ezren vettek részt. Megjegyezte, hogy 2023-ban 256.714 vendégéjszakát töltöttek el Esztergomban a vendégek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, sőt, 2024 első negyedéve is jelentős növekedést mutat - áll a sajtóközleményben.

Kiemelkedő eredmény, hogy a városban márciusban 39%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma. Hernádi Ádám az eseményen bejelentette, hogy 2024-ben 9 kiemelt turisztikai és városi eseményt terveznek, közel 250 programelemmel. Köztük kiemelte az Esztergomi Szent István Napokat, ahol bemutatják az István, a király című koncertet Feke Pál rendezésében, valamint Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra nagykoncertjét. A polgármester kitért arra is, hogy idén a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényen Esztergom Székesfehérvárral közösen kiemelt vidéki városként jelenik majd meg.

Piroska Krisztián, a Fesztiválsziget szervezője elmondta, hogy idén is több rendezvénnyel készülnek, melyek közül a tavaszi eseményeket mutatta be. Április 27. és 28. között rendezik meg az Akkor és Most Jármű Expót, ahol több mint száz járművel találkozhatnak az érdeklődők, sőt, a kétnapos esemény részeként ingyenes koncerteket is szerveznek. A másik kiemelt rendezvény a Lampionos Hajós Felvonulás, amit idén április 30-án élvezhet a nagyközönség a Kis-Duna sétányról.

esztergom_programok

Tavaly a kiemelt városi rendezvényeken több mint 130 ezren vettek részt, idén még ennél is több látogató a cél

Fotó: Visit Esztergom

Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője bemutatta az augusztus 1. és 3. között – idén negyedik alkalommal – megrendezésre kerülő tehetséggondozó fesztivál részleteit, ahol most is a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várják a fiatalokat. Kiemelte, hogy tavaly mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt az eseményen, akik 120 színpadi program közül választhattak, valamint 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A cél, hogy hasonló méretű fesztiválnak adhassanak otthont Esztergomban.

„Esztergom a fotográfusok városa” – ezzel a felvezetéssel köszöntötte a jelenlévőket Gál András, az Esztergomi Művészek Céhe fotóművésze. Kiemelte, hogy az idei évben egy programsorozatot álmodtak meg André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából. Megtudhattuk továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által a Balassa Bálint Múzeumban tekinthető meg az André Kertész Esztergomban című kiállítás is. Az Esztergomi Művészek Céhe ehhez kapcsolódóan workshopotszervez az Esztergomi Szent István Strandfürdőben, ahol a résztvevők újrafényképezhetik a fotóművész híres képeit. Mindemellett számos kiállítással is készülnek. Kiemelte az Esztergomi Fotográfiaia Biennálét, valamint a Visit Esztergom által koordinált 10 Csoda Esztergomban című fotópályázat kiállítását is.

esztergom_programok

Tavaly mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt az MCC Feszten

Fotó: Visit Esztergom

 

Pusztai Tamás a Múzeumok Éjszakájáról tartott rövid ismertetőt. Elmondta, hogy tavaly mintegy 7.000 látogatót regisztráltak az esztergomi eseményen. A program során 11 esztergomi és 1 párkányikiállítás, illetve múzeum lesz látogatható egy karszalag megvásárlásával. A vidéki kiemelt státuszra készülve az intézmények a tavalyinál még színesebb előadásokkal és programokkal várják az érdeklődőket.

Feke Pál arról beszélt, hogy az Esztergomi Szent István Napok keretében augusztus 19-én nagyszabású produkcióval várják az érdeklődőket az Erzsébet parkban. A tavaly 40. évfordulóját ünneplő rockoperát láthatja a közönség koncert formájában, ahol hallható lesz többek között Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. Szintén a Szent István Napok keretében, augusztus 20-án Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra ad közös nagykoncertet.

A Hídfutással kapcsolatban Szerencsés Tamás ismertette, hogy idén 22. alkalommal rendezik meg a nívós eseményt, ami várhatóan most is többezer embert mozgat majd meg a Mária Valéria híd két oldaláról.

Végül Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, mint házigazda zárta az eseményt. Kiemelte, hogy 2024-ben az Esztergomi Adventi Vásáron különleges programokat terveznek, hogy megmutathassák a téli prémium gasztrokultúra világát a vásárba látogatóknak. Az események összeállításánál közös céljuk, hogy minden Esztergomban élő és oda látogató vendég megtalálja a számára élményt nyújtó, izgalmas és színvonalas programot.