Eszterháza korszakai

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 29. 16:51

Mőcsényi Mihály: Eszterháza korszakai című – magyar, német, angol és francia nyelven megjelent – könyvét mutatta be a napokban a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A bemutató helyszínén, a Várnegyedben található De la Motte-palotában Guller Zoltán vezérigazgató köszöntötte az esemény résztvevőit, és méltatta a kiemelkedő pályát maga mögött hagyott Mőcsényi professzor, a magyar tájépítészet atyja életművét – a szerző idén lenne 100 esztendős –,  valamint jelentős és szenvedélyes munkáját, melyben a kastély építéstörténetét is feltárta.

A könyv borítója

Fotó: turizmus.com

A mai Eszterháza – a gótikától a szecesszióig – három magyar főnemesi család felbecsülhetetlen, nemzetközi mértékben is kiemelkedő értékű hagyatéka, kalandregénybe illő történelemmel.

Esterházy „Fényes” Miklós tündérvilágától a II. világháború utáni rémálomig sokat láttak a falak, és a pompás kert, melynek fenntartására egykor négyezer rajnai forintot költöttek évente (akkor, amikor Haydnnek ugyanitt évi négyszáz forint volt a bére).

 

Mőcsényi Mihály 2012-ben

Fotó: epiteszforum.hu/ Glázer Szabolcs

A szerző, Mőcsényi Mihály (1919-2017) nemzetközileg is elismert kertészmérnök, tájépítész és egyetemi oktató, igazi polihisztor volt, aki több mint 75 éven át segítette, lendítette a tájépítészet szakterületi fejlődését. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták (Kossuth-díj, Széchenyi-díj, Hild-díj), de mind közül kiemelkedik a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége által 2012-ben odaítélt Sir Geoffrey Jellicoe-díj, amit a tájépítészek Nobel-díjának is neveznek.