EU-s fejlesztés a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2018. március 26. 15:36

Több mint kétszázmillió forint európai uniós támogatást nyert el a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP), amelyből főként a Békés megyei Biharugra területén kezdenek fejlesztésbe.

Tirják László, a nemzeti park igazgatója hétfőn a Bihari Madárvártában tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a támogatáson belül mintegy 60 millió forintból a nyáron itt legeltetett 150-200 szürke marha számára építenek karámot, gondozói épületet és fúrnak kutat.

A KMNP tartja a nemzeti parkok közül a legtöbb szürke marhát, a teljes állomány mintegy 2500 állatból áll. A Biharugra környékén legeltetett marhákkal 400 hektárnyi gyepterületet tudnak természetes módon karban tartani – mondta az igazgató.

Körülbelül 40 millió forintból 16 hektáron puhafás ligeterdőt alakítanak ki, és 180 hektáron szorítják vissza az inváziós növényfajokat, egyebek mellett az akácot és a zöldjuhart.

A Kis-Sárrét tájegységében található Bihari Madárvárta

Fotó: kmnp.hu

A Környezeti és energiahatékonysági operatív programból (Kehop) elnyert összeg legnagyobb részét, mintegy 130 millió forintot az itt lévő vizes élőhely fejlesztésére, csatornák és töltések helyreállítására, vízi műtárgyak építésére fordítják.

A beruházásoknak 2020. november végéig kell megvalósulniuk. A vízjogi- és építési engedélyek már rendelkezésre állnak, zajlik a közbeszerzési eljárás – tájékoztatott Tirják László.

Az igazgató kifejtette, a Sebes-Körös Sárrétje különleges természeti terület, nyolcezer hektárnyi védett rész, és emellett Magyarország második legnagyobb, 1800 hektáros halastórendszere is itt található. A területen egyszerre lelhetők fel vízi, erdei és pusztai fajok, a Begécsi és az Ugrai-tavakon jelenleg is mintegy 16 ezer vadliba, vadréce, cankó fészkel, két réti sas pár költ itt, megtalálható a fokozottan védett vidra és a kanalas gémek is élnek itt. A partiumi hegyekből pedig hiúzt is láttak már lejönni ide a szakemberek.

A biharugrai különleges természeti környezet, jelentős az ökoturisztikai vonzereje. Makra Tibor polgármester elmondta, a település hat nyertes pályázatot adott be, uniós és belföldi forrásból közel negyedmilliárd forintból javítanak meg bel- és külterületi utakat, korszerűsítik energetikailag a könyvtárat és egyéb, önkormányzati épületeket, valamint építenek zárt piacteret.