Újra vár az Adventi Ünnep a Bazilikánál

Forrás: turizmus.com

 2017. november 26. 07:00

Pénteken ismét megnyílt a Bazilika adventi forgataga, amely a European Best Destinations közönségszavazásán tavaly a 9. helyet kapta a kontinens karácsonyi vásárainak mezőnyében. A leglátványosabb újdonság a 3D fényfestéssel újjáöltöztetett székesegyház.

A november 24-én elindult, öthetes esemény jó eséllyel pályázik rá, hogy jövőre is az élmezőnyben maradjon, és nemcsak azért, mert a 2018-as listán egyedüli magyar helyszínként került be a húsz jelölt közé, hanem azért is, mert sok újítással készült a félmilliónál is több látogató fogadására.

A rendezett és esztétikus, jól bejárható standok kínálatát a szervezők ebben az évben is szigorúan megválogatták: hangsúlyt fektettek a változatosságra, a minőségi gasztronómiára. A kiállítók közé sok olyan kézművest, ipar- és konyhaművészt hívtak meg, akik magas szinten értelmezik újra a hagyományainkat. Lehet például kékfestő technikával készült trendi ruhadarabokat vásárolni, de kapható sós kürtőskalács is, az Unicumot pedig  nemcsak pohárban, de kolbászízesítőként is lehet kóstolni.



A látogatók a hagyományostól a modernig, a nemzetközitől a hazai konyha legjaváig mindent megkóstolhatnak, miközben eljutnak a belváros leglátványosabb promenádjának egyik végéből a másikba. A vásár európai szellemiségéhez méltón a szervezők a gondoltak az ételallergiával vagy cukorbetegséggel élőkre és a nagycsaládosokra is: a gluténmentes és diabetikus fogások mellett mindenhol lehet alacsony glikémiás indexű forralt bort kérni, és minden nagyobb árusnál biztosan kapható egytálétel ezer forint alatt.

A szervezők a megszokott minőségi áru- és programkínálat mellett évről évre igyekeznek meglepni a közönséget: az idei újdonság a sötétedés után minden egész órakor vetített 3D fényfestés. A vetítést ezúttal új, lézeres technika biztosítja, amely már nemcsak a vásznat – a bazilika homlokzatát –, de a nézőteret, vagyis az egész Szent István teret is életre kelti, akár egy moziban. A kisfilm bármely kék-piros fóliájú 3D szemüveggel nézhető, de akinek ilyen nincs otthon, az a helyszínen is beszerezheti háromszáz forintért.

A vásárt már korábban is környezettudatosság jegyében szervezték, idén sincs ez másképp: A rendezvényen felvonuló konyhák csak környezetbarát anyagokból készült evőeszközöket adhatnak ételeik mellé, szigorú a szelektív hulladékgyűjtési protokoll, az ingyenes korcsolyapálya jege hűtés nélkül is csúszik, ahogyan a ledekkel megvilágított karácsonyfához sem vágtak ki élő fát.

A mérvadó turisztikai weboldal: a European Best Destination által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg többek között az öreg kontinens legjobb adventi vásárait is. 2017-ben a top 10-be ez az egy magyar helyszín és rendezvény került be, amely a jövő évi megmérettetésben is az egyik esélyes jelölt.

Az európai utazók és a magyar vendégek itt adhatják le voksaikat december 1-je és 11-e között.

Nyitvatartás 2017. november 24-étől 2018. január 1-jéig:
hétfő–péntek: 11.00–22.00
szombat-vasárnap: 10.00–22.00
december 24.: 10.00–14.00

Helyszín: Budapest, Szent István tér–Zrínyi utca
A vásár és a programok ingyenesen látogathatók.

A vásárról bővebben: www.adventiunnep.hu

Kapcsolódó cikkek