Európa Diploma az Ipolytarnóci Ősmaradványoknak 2030-ig

Forrás: turizmus.com

 2020. október 14. 17:08

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szeptember 23-án azt a döntést hozta, hogy 2030-ig meghosszabbítja a diploma érvényességét.

Tavasszal, még a felülvizsgálati folyamat időszakában jelent meg a hír, miszerint az Ipolytarnóci Ősmaradványoknak esélye van arra, hogy a megtisztelő Európa Diploma címet, mint az összeurópai természeti örökség része továbbra is megtarthassa.

Szádeczky Kornélia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője arról tájékoztatott bennünket, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szeptember 23-án meghozta a döntését, és 2030-ig meghosszabbította a diploma érvényességét.

Mit is jelent ez pontosan? Az Európa Diplomát azon európai jelentőségű védett területek érdemelhetik ki, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel bírnak, és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű.

Az Európa Diploma címmel a védett terület példaértékű kezelését is elismerték

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkja méltán világhírű, jelenleg is várja látogatóit, az Ősvilági Pompeji feltáró kutatása és földtani örökségének állagmegóvása a nemzetközi rangnak megfelelő színvonalon, napjainkban is folytatódik. Az ősmaradványokat fedő csarnokok  is felújításra kerülnek.

A bemutatóhely november 22-ig keddtől vasárnapig várja  a látogatókat. Aki azonban inkább a téli időszakot választaná, pénteken, szombaton és vasárnap látogathatja majd meg a Miocén Parkot. Tematikus túrák is várják az érdeklődőket, a programokról és a nyitva tartásról érdemes indulás előtt a honlapon tájékozódni.