Európa legjobb hagyományőrző csoportjai érkeznek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra

Forrás: MTI

 2015. június 16. 15:59

Európa legjobb hagyományőrző csoportjai lépnek fel a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon július 10. és 12. között – közölte Félegyházi András polgármester a településen kedden tartott sajtótájékoztatón.

Az ország egyik legjelentősebb történelmi fesztiváljának hét helyszínén mintegy százféle hagyományőrző programmal, egyebek mellett lovagi tornákkal, bajvívó és solymászbemutatókkal, régizenei koncertekkel, kézműves vásárral, középkori gyermekjátékokkal várják a látogatókat.

Félegyházi András kiemelte: a fesztivál legfőbb jellemzője a hitelesség, amely a programokat és a helyszíneket egyaránt jellemzi, hiszen utóbbiak között van a királyi palota és annak eredeti lovagitorna-pályája is.

A polgármester felidézte, hogy az immár 31. alkalommal megrendezendő fesztivál az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak állít emléket. A közép-európai térség három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozója az ország akkori fővárosában hosszú évtizedekre biztosította a gyarapodást.

 

Hozzátette: több száz évvel később, 1991-ben ismét történelmi helyszínné vált a város, hiszen a királyi palotában írták alá a Visegrádi Együttműködés (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), a V4-ek szerződését.

Az 1800 lelkes város vezetője szerint a palotajátékok népszerűségének egyik titka, hogy nem hagyták elüzletiesedni a fesztivált. Utalt arra, hogy bár a rendezvény évről évre megújul, ma is ugyanaz, mint három évtizede volt.

Félegyházi András kitért arra is, hogy idén gyűjtést tartanak a Kárpátalján élők javára.
Cseke László főszervező, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője a háromnapos szabadtéri rendezvényt bemutatva úgy fogalmazott: Magyarország legnagyobb középkori játszóterévé változik ilyenkor a város.
A hazai fellépők mellett Lengyelországból, Csehországból, Olaszországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából jönnek hagyományőrzők, de érkeznek Erdélyből, a Délvidékről és a Felvidékről is magyar közösségek, fellépnek szerb, valamint román csoportok is, és a tervek szerint idén először Oroszország is képviselteti magát. A látogatókat a három nap alatt csaknem ezer kosztümös szereplő színes kavalkádja szórakoztatja majd - fűzte hozzá.

Az újdonságok közül Cseke László kiemelte a kopjatörést, illetve a Kassai Lajos-féle lovasíjász-iskola Seregi törzsének új produkcióját.

A főszervező, aki a Szent György Lovagrend kancellárja is, fontosnak nevezte a fogyatékossággal élők és a gyermekotthonok lakóinak támogatását, illetve hogy minél több gyerek látogasson el a rendezvényre, ezért számukra kedvezményeket biztosítanak. Rámutatott, hogy a családi kedvezmények mellett ebben az évben először bérleteket is lehet venni, több mint száz program pedig ingyenesen érhető el.
Cseke László szólt arról is, hogy a fesztivál három napjára 30-50 ezer látogatót várnak. Ekkora rendezvényt csak úgy tudnak megvalósítani, ha az itt szereplők "csereprogram" keretében lépnek fel - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a település összefogása nélkül nem működne a fesztivál, "hiszen ilyenkor az egész város megmozdul, a lakók harmada önkéntes munkát végez".

A 2009 óta a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe tartozó palotajátékok szervezésében az önkormányzat legfontosabb stratégiai partnere a visegrádi Szent György Lovagrend, a rendezvény a Nemzeti Kulturális Alaptól 2 millió forint, a Visegrádi Alaptól 11 ezer euró támogatást kapott.