Európa legjobb karácsonyi vására vár péntektől a Bazilikánál

Forrás: turizmus.com

 2022. november 16. 10:08

„Ahol a szeretet kézen fog” szlogennel nyitja meg kapuit november 18-án, immár tizenkettedik alkalommal az Advent Bazilika a budapesti Szent István téren, ahol egészen január 1-jéig várják az ünneplőket.

Az Advent Bazilika két alkalommal, 2019-ben és 2021-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet, megelőzve többek között Bécs, Gdansk, Bázel, Prága és Brüsszel hasonló ünnepi rendezvényeit.

Idén közel 120 hazai kiállító kap helyet a területen, ahol kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, minőségi alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak. Így megtalálható lesz számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárdakultúra étkei is – többek között tányérra kerül szarvas pörkölt, eredeti svájci raclette, báránycsülök, de lesz gulyásleves cipóban és 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marha hússal készült szendvics is – közölték a szervezők.

Az ízek és illatok mellett kézműves kiállítók – népművészek, iparművészek és modern designer terméket kínáló innovatív alkotók – is hozzájárulnak a vásár hangulatához egyedi, kézzel készített remekeikkel. Olyan különleges portékákat vásárolhatnak a látogatók, mint Szász Judit keramikus csodálatos, élethű kerámiavirág alkotásai vagy Schall Eszter illusztrátor, tervezőgrafikus és designer ékszer remekei, de ott lesznek a Tihanyi Levendula Manufaktúra illatos termékei és a Szendelbacher család által készített világszerte híres pécsi bőrkesztyű is.

A vásár központi részében kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa

Fotó: Advent Bazilika

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Mindennap 17:30-tól fél óránként a Bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény különleges szelfipontja, ahol a vállalkozó kedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfiautomata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást.

A vásár központi részében kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

A rendezvény ideje alatt élőben elhangzó, ünnepi dallamok is bejárják a teret: a vásár ideje alatt közel negyven alkalommal színesítik az adventi hangulatot a gospel, folk, jazz vagy éppen funk stílusba csomagolt zenei programok.

A látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni.

A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként az adventi időszak meghitt momentumaiként gyúlnak majd fel.

Hagyományihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.