Európa otthon – Európa Kulturális Fővárosaiban is

Forrás: turizmus.com

 2020. május 07. 13:23

Az április végén indult, „Europe at Home” elnevezésű online projektben Európa 14 Kulturális Fővárosának fotóművészei és írói mutatják meg fényképeken és esszéken keresztül a koronavírus-járvány okozta szokatlan élethelyzeteket.

Bár kisebb-nagyobb lazítások mellett világszerte újraindulhat az élet, a lakosság jelentős része még mindig az otthonába zárva tölti napjait. A kulturális terek nyitására és a tömegrendezvényekre szinte mindenhol hónapokat kell még várni.

A portugáliai Faro, a 2027-es évi Európa Kulturális Fővárosa cím egyik várományosa 13 másik településsel karöltve hívta életre a „Europe at Home” projektet. A résztvevő városok fotóművészeket és írókat kértek fel, hogy képeiken és gondolataikon keresztül mutassák meg ezeket a – reméljük, soha vissza nem térő – pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk.

A projektben egykori, jelenlegi és jövőbeni Európai Kulturális Fővárosok vesznek részt. Mivel 2023-ban Veszprém és a Balaton viselheti majd a címet, a kezdeményezés weboldalán Gáspár Gábor fotográfus képei és Kilián László író alkotása angol és magyar nyelven is megtekinthetők - tájékoztatott a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Egy fotó a weboldalról

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

A projekt az indulása után nyílt mozgalommá válik, így bármelyik európai város és magánemberek is csatlakozhatnak hozzá a #europeathome hashtag használatával.

A projektet indító városok: Bodø (Norvégia); Chemnitz (Németország); Esch-sur-Alzette (Luxemburg); Faro (Portugália); Kaunas (Litvánia); Leeuwarden (Hollandia); Újvidék (Szerbia); Oulu (Finnország); Piran (Szlovénia); Plovdiv (Bulgária); San Sebastian (Baszkföld / Spanyolország); Tartu (Észtország); Valletta (Málta) és Veszprém (Magyarország).