Európa természetes fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, ezek az élenjáró országok

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 28. 16:15

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak – derült ki egy friss uniós jelentésből.

Az Európában bakteriológiai szempontból hivatalosan ellenőrzött fürdőhelyek 85,4 százaléka kiváló, 96 százaléka megfelelt a minimális bakteriológiai előírásoknak, és csak 1,5 százalékuk kapott rossz minősítést – derül ki a Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.

"Az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig Európa fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, úszásra alkalmas" – fogalmaztak.A bakteriológiai szempontból kiváló fürdővizek legnagyobb arányban Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók.

Matala stand, Görögország

Fotó: 123rf.com

Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában a hivatalosan azonosított fürdővizek mindegyike megfelelt a minimális minőségi előírásoknak 2023-ban. Tavaly öt országban – Albániában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon és Lengyelországban – a fürdővizek legkevesebb 70 százaléka volt kiváló minőségű - jegyezték meg.

Megjegyezték, hogy a tengerparti területek vízminősége általában jobb, mint az egyéb természetes, folyók és tavak mentén kialakított fürdőhelyeké. A 2023-ban besorolt tengerparti fürdőhelyek 89 százaléka kapott kiváló minősítést, míg a folyók és tavak fürdővizeinek 79 százaléka.

Kiemelték: a fürdővíz minőségének javítását célzó uniós irányelv 2006-os elfogadása óta a bakteriológiai szempontból rossz minőségű fürdővizek aránya az elmúlt évtizedben csökkent, és 2015 óta stabil. A fürdővizekben való úszás egészségügyi kockázatai azonban folyamatos probléma maradt, 2023-ban 321 esetben jelentettek rossz vízminőséget az európai fürdőhelyek.

Tavaly a hivatalosan bejelentett fürdőhelyek száma 108-cal, az előző évhez képest 0,5 százalékkal 21 766-ra nőtt az Európai Unióban.

A kedden közzétett összesítés az uniós tagországok 21 766 hivatalosan kijelölt fürdőhelyének vizére, valamint Albániában 119 és Svájc esetében 196 fürdőhely vizére terjed ki..