16 ezer kutya érkezik Budapestre a European Dog Show-ra az év végén

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. december 06. 19:46

December 28. és 31. között a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Budapesten rendezi meg az FCI Európa Kutyakiállítást (European Dog Show) és kísérő rendezvényeit, az eseményre több ezer hazai és európai kutyát várnak.

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOE Szövetség) elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eseményre, amelynek a Hungexpo ad otthont, 57 országból több mint 16 ezer kutya érkezik. A legtöbb nevezést Magyarországról kapták, hazánk több mint 3 ezer kutyával vesz részt a kiállításon. A fajtastatisztikákat ismertetve hozzátette, hogy a legtöbb nevezett kutya golden retriever volt.A European Dog Show a világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítása, melyet évenként rendeznek meg. A kiállítást szakmai programok, fajtaklubok által szervezett speciális rendezvények, klubkiállítások gazdagítják, és december 30-án megrendezik a Magyar Kutyafajták Világtalálkozóját is. A világtalálkozóra 360 kutyát neveztek, ami kiemelkedő részvétel az elmúlt évek viszonylatában – mondta az elnök.

A rendezvény december 28-án a minden fajta részére meghirdetett nemzetközi kutyakiállítással, a Grand Prix Winner Cacib Show-val kezdődik, december 29-én, 30-án és 31-én az Európa Kutyakiállítás keretében minden nap más-más fajtacsoport legszebb kutyái kerülnek reflektorfénybe.

Kutyások a Hősök terén a FCI Európa Kutyakiállítás Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatójának idején

Fotó: MTI / Mónus Márton

Kovács Zoltán kormánybiztos a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az eredetileg májusra tervezett eseményt pandémiás és szervezési okokból kellett áttenni december végére, így a kutyakiállítás lesz az "Egy a Természettel" – Vadászati és Természeti Világkiállítás zárórendezvénye.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvényét fogadta el novemberben a parlament. A 2022. január 1-jén hatályba lépő törvényben, amely mérföldkő a magyar állatvédelemben, a MEOE Szövetséggel együttműködve, Európában egyedülálló módon írták körbe, hogy kik az illegális szaporítók.