Európai Mobilitási Hét 2015 – Bük, Bükfürdő

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 29. 16:59

A tavalyi évhez hasonlóan Bük Város Önkormányzata ismét csatlakozott az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozathoz, amely hagyományosan szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre.

A helyi programot a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület állította össze a helyi iskolások és a vállalkozó kedvű családok számára.

Az idei téma, a multimodalitás, amely arra ösztönzi az embereket, hogy gondolják át a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket, és válasszák az utazásukhoz a legmegfelelőbbet. Arra szólítja fel az embereket, hogy kombinálják a közlekedési módokat, mivel ez gyakran gyorsabb és kellemesebb utazást eredményez. Ez a törekvés a szlogenben is visszaköszön – VálasszVáltsVariálj! illetve az európai kezdeményezés kabalafiguráján is, akit Edgar-nak hívnak, „közreműködésével" számos közlekedési módot ismerhetünk meg a hét során.

A programokkal idén is a gyerekeket szólítják meg a szervezők, tematikához kapcsolódó, színes és érdekes témákat, aktivitásokat állítottak össze. A hét folyamán a résztvevő iskolások megismerkedhetnek a különböző közlekedési eszközökkel, a vasúti közlekedéstől az elektromos caddyn át a kerékpározásig.  Idén szintén kiírásra került egy rajzpályázat, melyben szerepet kap Toboz Ottó, a büki ökomókus, valamint a jövő környezettudatos közlekedési eszközei modell vagy rajz formájában.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a zárónapon került sor, ahol minden résztvevő elismerésben részesült. Szeptember 22-én Európa szerte megrendezésre kerül az Autómentes Nap, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is. Az egyhetes programsorozat mellett Bük városa az EMH Awardra is pályázott, melynek feltételeként került sor a Torkos sor közúti forgalom elől történő lezárására is. A pályázat harmadik – kötelező eleme – egy új, állandó jellegű intézkedés meghozatala, amely hozzájárul az egyén autóhasználatról a környezetbarát közlekedési módokra történő átállásra. Ezt a kritériumot a közösségi közlekedés új útvonalra történő kijelölésével és az ehhez kapcsolódó megállóhelyek létesítésével abszolválta a város.