Európai Örökség ’19: döntőben Szentendre pályázata

Forrás: turizmus.com

 2019. április 27. 16:23

Szentendre pályázata bekerült az Európai Örökség cím 2019-es döntős válogatásába. A címre minden tagállam két-két helyszínt jelölhet, és ebből egy-egy kerülhet döntőbe.

A European Heritage Label program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk és az európai értékek tiszteletét – olvasható Szentendre hivatalos honlapján.

Esti fények Szentendrén

Fotó: szentendre.hu

13 tagállamból összesen 19 helyszínjavaslatot kapott az Európai Bizottság a 2019-es Európai Örökség cím odaítélésére. A tagországok javaslataiban szereplő helyszínek pályázatait egy független kulturális szakértőkből álló bizottság értékeli majd a tavasz folyamán. A jelölés jogával minden tagállam két-két helyszín ajánlásával élhetett a tavalyi év során, melyek közül a döntő körben tagállamonként legföljebb egy helyszínt választhatnak ki a végső döntés meghozatalakor. Az Európai Örökség címet elnyert helyszíneket az Európai Bizottság 2020 elején hirdeti ki hivatalosan.

Szentendre Város Önkormányzata a Szentendrei Történeti Városi Táj címet viselő pályázatával indult a nemzeti megmérettetésen 2018 őszén. A Szentendrei Kulturális Központ csapatának pályázata sikerrel szerepelt a magyar előválogatáson, így azt Magyarország a másik hazai jelentkezővel – Vizsolyi Biblia Emlékhely – együtt terjesztette fel az Európai Bizottsághoz.

Az Európai Örökség címet elnyert helyszíneket az Európai Bizottság 2020 elején hirdeti ki hivatalosan

Fotó: szentendre.hu

Az Európai Örökség cím (European Heritage Label) a Kreatív Európa Program része. A kezdeményezés olyan helyszínekre hívja fel a figyelmet, amelyek meghatározó szerepet játszottak az Európai Unió történelmében, kultúrájában, illetve fejlődésében, továbbá ezen helyszínek európai dimenzióit emeli ki információs és oktatási eszközök segítségével.

A European Heritage Label program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az Európai Unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk ismeretét és az európai értékek tiszteletét.