Európai Örökség címet kaptak a gömöri templomfreskók

Forrás: turizmus.com

 2022. május 03. 10:55

Az elismerést szigorú értékelést követően olyan helyszíneknek vagy eszközöknek ítélik oda, amelyek az európai történelmet és a közös európai értékeket képviselik, valamint jelentős a kultúrára és a társadalom fejlődésére gyakorolt hatásuk.

A Besztercebánya és a Kassa Megyei Önkormányzata, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR Gemer), a Gótikus Út Egyesület és a Szlovákiai Evangélikus Egyház Rimabrézón 2020-ban döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hivatalos jelölés benyújtásán.

Mint azt közleményükben írják, az elkövetkezendő években számos olyan tevékenység várható, melyek célja a műemlékekhez kapcsolódó hatalmas örökség bemutatása, amely Rimabrézó, Rimabánya, Kraszkó, Kiéte, Kövi, Csetnek, Martonháza és Gecelfalva evangélikus templomait, Hizsnyó, Gömörrákos és Süvete katolikus templomait, valamint a Pelsőci Református Keresztyén Egyház templomát érintik.

Csetnek gótikus temploma

Fotó: Besztercebánya és a Kassa Megyei Önkormányzata

Az olyan bevált kulturális programokon kívül, mint a Gótikus út, a középkori műemlékek kutatásával foglalkozó tudományos konferencia vagy a középkori fesztivál Kraszkóban, a jövőben a látogatók kiállításokra, koncertekre, különböző tematikus előadásokra és fesztiválokra számíthatnak.

A projekt célja azonban az is, hogy javítsa a műemlékek elérhetőségét a modern technológiák segítségével, például a helyszínen vagy a virtuális térben történő bemutatás révén. A célközönség széles körű, miden korosztályra és érdekeltségi körre összpontosít, egészen a gyerekektől a kutatókig.

Az Európai Örökség cím más birtokosaival folytatott műhelymunkáknak, rezidenciáknak és csereprogramoknak köszönhetően 2026 végéig számos helyi, valamint külföldi művész és diák látogat majd el Gömör és Kishont térségébe – emelik ki.

„Úgy véljük, hogy az Európai Örökség cím elnyerése nemcsak az e templomokkal kapcsolatos további tevékenységekhez, hanem a Gömör és Kishont régió turizmusának további fejlődéséhez is lendületet ad” – nyilatkozta Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

Gömörrákos, Szentháromság-templom

Fotó: Besztercebánya és a Kassa Megyei Önkormányzata

Az Európai Örökség cím (European Heritage Label) jelenlegi formájában 2013 óta létezik. Eddig 48 európai helyszín kapta meg a címet, miután módosították a megszerzés feltételeit. Szlovákiai műemlék most első alkalommal kapta meg ezt a címet, melyet idén további 12 helyszínnek is odaítéltek: Görögországnak, Bulgáriának, Horvátországnak, Spanyolországnak, Luxemburgnak, Litvániának, Németországnak, Romániának, Finnországnak, Olaszországnak, Belgiumnak és Spanyolországnak.