Idén Kiskőrösön és Óbudán található az év kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2023. november 14. 13:40

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én adta át Az Év Kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A Társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A tavalyi év után immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

A 10 millió forint alatti bekerülési költség kategóriában 7, a 10 millió forint feletti bekerülési költség kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bírálóbizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba.

A 10 millió Ft alatti bekerülési költség kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumként tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított kiállítása nyerte el Az Év Kiállítása 2023 elismerést.

A 10 millió forint feletti bekerülési költség kategóriában Az Év Kiállítása 2023 elismerést a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vihette haza a 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egy remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletes állandó kiállításáért.

Átadták Az Év Kiállítása díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában

Fotó: Pulszky Társaság

Dicsérő oklevelet kapott a bükkábrányi Jószerencse Háza A rend nyomában című, a Bükk hegység előterében végzett régészeti kutatások eredményét, a településhálózatot és a közösségek életének egységes rendjét közérthetően bemutató vándorkiállításért.

Hasonló elismerésben részesült a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu Petőfi az étlapon című, Petőfi Sándor térséghez köthető verseit néprajzi összefüggéseiben, pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményeivel, játékokkal bemutató, kreatív időszaki kiállításáért.

A szombathelyi Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár a TeTT – Megtört progresszió (1968–1975) című, az 1960-as évek szellemi progressziójának politikai-államhatalmi elfojtását a korszakot idéző sajtóválogatással, hatalmas képanyaggal bemutató időszaki kiállításáért részesült dicséretben, éppúgy, mint a Szigetvári Zrínyi Vár alkotóközösségének Megállítani Szulejmánt című, a vár 1566-os ostromának történetét a fiatal múzeumlátogatók számára is vonzó módon bemutató, ötletgazdag, látványos állandó kiállításáért.

Hasonló elismerésben részesült a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című, egy gyergyószentmiklósi apa és fia életútján keresztül a közéleti szerepvállalás példáit, a 20. század sorsfordulóit gazdag forrásokkal, kreatívan bemutató időszaki kiállítása.

Az Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című, Petőfi evangélikus iskolai tanulmányait rendkívül kreatívan, szívmelengetően, informatívan bemutató időszaki kiállításáért ugyancsak dicsérő oklevelet kapott.