Itt vannak az Év Kilátója és az Év Turistaháza verseny győztesei

Forrás: turizmus.com

 2023. október 03. 14:43

Az ország legizgalmasabb kilátóját és a legkényelmesebb turistaházát kereste negyedik alkalommal az Aktív Magyarország. A nagyközönség által megszavazott építmények az Év Kilátója és az Év Turistaháza címet tudhatják magukénak.

Több mint 17 ezer like érkezett a Facebook-oldalon közzétett 20 képre. Ebből a legtöbbet, 2038-at a Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó kapta, és ezzel meg is nyerte a pályázatot. Az Év Turistaháza 1005 szavazattal a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ lett. Az Aktív Magyarország célja a 2020 óta minden évben meghirdetésre kerülő kampánnyal, hogy új célpontokat fedezzen fel a természetjáró közönség. Olyan – sokszor ismeretlen – új vagy felújított kilátókra és turistaházakra lehetett szavazni az elmúlt tíz napban, melyeket érdemes felvenni a bakancslistára - közölte a szervezet.

 

Csillagos ég a Zselicben

Nagyon szoros verseny folyt az első helyért a versenyben, hiszen az utolsó pillanatban vette át a vezetést a Kardosfai-kilátó a mogyoródi Szent László-kilátótól, és nyerte meg a közönségszavazást, mindössze 36 kedvelés előnnyel. A zselici Kardosfa és a Ropolyi-tó kedvelt célpontja a természetjáróknak, teljesítménytúrázóknak, futóknak, kerékpárosoknak.

evkilatoja_turistahaza

A kilátó 125 lépcsőfokát megmászva 25 méterrel a földfelszín fölött „repülhet” a látogató

Fotó: Aktív Magyarország

Érdemes körbekémlelni a kilátóból is, mert a zselici tájon túl a Badacsony vulkanikus hegye, a Mecsek vonulata is látható, sőt a horvátországi Papuk-hegységet is ki lehet venni tiszta időben. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által 2015-ben épített kilátó 125 lépcsőfokát megmászva 25 méterrel a földfelszín fölött „repülhet” a látogató.

 

Zempléni szállás a természetesség jegyében

Kihasználatlan épületek újragondolásával hozta létre 2021-ben ezt az erdei szálláskomplexumot az Északerdő Zrt., ami a kútházzal, a haranglábbal és a fogadókapuval akár mini skanzen is lehet. Szolgáltatásaiban is sokszínű, de szálláshelyként tölti be legfontosabb szerepét a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK).

evkilatoja_turistahaza

A helyszínen erdei iskola és látogatóközpont várja a természet titkait kutató gyerekeket és felnőtteket

Fotó: Aktív Magyarország

A Zemplén mélyén megbúvó létesítmény a sárga vagy zöld jelzésen túrázók számára egyértelmű választás az éjszakázásra, de a kerékpárosoknak is jó opció. Aki ülve szeretne eljutni a RÖNK-be, a legjobb, ha a Pálházi Állami Erdei Vasútra vált jegyet – egészen a végállomásig. A helyszínen erdei iskola és látogatóközpont várja a természet titkait kutató gyerekeket és felnőtteket.

 

Két nyertes a húsz jelöltből

Az Aktív Magyarország Facebook-oldalán 10-10 kilátó és turistaház várta a természetjárók és lokálpatrióták kedveléseit. A kilátók ezüstérmese a Gödöllői-dombság látképébe épülő Szent László-kilátó, Makovecz Imre épülete lett 2002 szavazattal. A harmadik helyet a bükki Millenniumi kilátótorony kapta 1398 kedveléssel. A RÖNK a mátrai Szalajka-házat „győzte le”, amely 867 szavazatot kapott. A dobogóra még a Bükkben található Fátyol Vendégház lépett fel harmadikként 749 szavazattal.