Mégsem a zselici Kardosfai-kilátó lett az Év Kilátója

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 10:24

Nem várt fordulat az idei Év Kilátója pályázaton: múlt héten kihirdették, hogy a zselici Kardosfai-kilátó kapta a legtöbb szavazatot, azonban kiderült, hogy 300 voks szabálytalan volt. Ezek levonása után új nyertest hirdettek, a Gödöllői-dombságban található Szent László-kilátót.

Az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ azzal a céllal, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit. Így az elmúlt években nyert Tisza-tó közepén lévő Bölömbika-kilátó, Balatonboglár szimbóluma, a Gömb-kilátó, illetve a Bükk legrégebbi és egyben legújabb kilátója a Zsófia-kilátó. Ezalatt az idő alatt fontos címmé vált az Év Kilátója cím, amelyet minden évben közösségi média szavazással lehetett elnyerni.

szentlaszlokilato

Az új nyertes a Makovecz Imre által tervezett Szent László-kilátó

Fotó: Aktív Magyarország

Idén is ugyanezzel a módszerrel lehetett nyerni, arra azonban nem számított a szervezet, hogy lelkes lokálpatrióták, trükközni is próbálnak majd. Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám az eredményhirdetést követően kiderült, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Így, hogy a játék a jövőben is tiszta maradjon, az álprofilokról érkezett szavazatokat a szervezők levonták és új nyertest hirdettek: az Év Kilátója 2023-ban így a Gödöllői-dombságban található Szent László-kilátó lett.

A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó igazán egyedi építmény a Mogyoród fölötti Somlyó-hegyen. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de a Börzsöny, a Pilis és a Mátra is főszerepet játszik. Mogyoród sok szálon kapcsolódik Szent László királyhoz az 1074-es csata, illetve az általa épített (és a tatárok által felperzselt) Szent Márton templom miatt. Az Árpád-házi király nevét viselő kilátó földszintjén kápolna is található, benne Szent László fából készült szobrával - írja az Aktív Magyarország közleménye.