Év végére megújul a győri Bécsi kapu tér

Forrás: MTI

 2018. július 09. 16:19

Decemberre befejeződik a győri Bécsi kapu tér felújítása; az 1,8 milliárd forintból megvalósuló fejlesztést fele-fele arányban az önkormányzat és a kormány finanszírozza.

Fekete Dávid alpolgármester hétfőn tartott helyszíni sajtótájékoztatóján elmondta, a 2016-ban kezdődött felújítás során - régészeti felügyelet mellett - a közműveket és az elektromos hálózatot már kicserélték. Megújult a Zechmeister úti járda, új burkolat került a térre a Káptalandombi rész felől, a legmeredekebb részén tömött mészkő tömbökből lépcsőt alakítottak ki és megújították az ágyúkhoz levezető lépcsősorokat is.

A felújítás keretében, áprilisban, elszállították a téren álló Vadmentő Nimród szobrot restaurálásra a Magyar Képzőművészeti Egyetemre. Az 1954-es árvíz emlékére készült szobrot Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotta, 1983-ban avatták fel.

Kisfaludy Károly szobra a győri Bécsi kapu téren

Fotó: Balint86 / wikipedia

Szintén a felújítás részeként hétfőn elszállították Mátrai Lajos György szobrász Kisfaludy Károlyt ábrázoló bronzszobrát, amelyet Szórádi Zsigmond restaurál majd Budapesten. A szobrot 1892-ben avatták fel a Radó-szigeten, jelenlegi helyére 1921-ben került. Több ütemben a 27 tonna súlyú talapzatot is a fővárosba szállítják.

A három-négy tonna súlyú Kisfaludy-szobrot még nem restaurálták. A szobrok a tervek szerint ősszel kerülnek vissza helyükre. Prédl Antal, a város útkezelő szervezetének vezetője arról beszélt, hogy a tér felújításának részeként a következő időszakban a burkolatot cserélik ki, nagyobb része gránit lesz, kisebb része bazalt, új beléptető rendszert telepítenek a belváros kapujába az autók számára és megújul a díszvilágítás is.