EXPO 2020 – Világkiállítás Dubajban

Forrás: turizmus.com

 2021. december 02. 11:40

Október elsejei megnyitása óta lépten-nyomon hallunk az Expo 2020-ról, de miről is szól ez a sok tekintetben különleges kiállítás?

Egyrészt azért különleges, mert ez az első világkiállítás a Közel-Keleten, másrészt azért, mert most először minden részt vevő országnak saját pavilonja van, végül pedig azért is különleges, mert 200-nál is több kiállító vesz rajta részt. Ráadásul Dubajban rendezik meg, Dubaj pedig már önmagában is egy rendkívüli város.

A Dubaji Világkiállítás épületei azonnal lenyűgözik a látogatót

Fotó: EXPO 2020

Ez a metropolisz legalább annyira megosztó, mint New York: az ember vagy imádja vagy nem igazán tud mit kezdeni vele. Középút nem nagyon létezik.

És ahogy már sokan elmondták, Dubaj tényleg a legek városa. Mindenből a legjobb, legszebb, legnagyobb és legkülönlegesebb jött itt létre. Ehhez persze kellettek a legjobb tervezők, kivitelezők és még a legjobb ötletek is. Így születhetett meg ez a nyüzsgő, multikulturális és nyáron, a forróság ellenére is nagyon élhető város, mely most otthont ad az EXPO 2020-nak.

A világkiállításnak az első 5 hétben már közel 3 millió látogatója volt, a virtuális térben pedig nagyjából 14,8 millió, ami mindenképpen lenyűgöző eredmény.

 

Miről is szól a Dubaji Világkiállítás?

Többféle meghatározást is felsorolhatunk. Mondhatjuk, hogy az egész világ egy helyen. Globális élmény, híd az emberek, közösségek és a nemzetek összehozásához; inspiráció, kihívás, valós megoldások a jövő jobbá tételéhez. De mindezeken túl szól a világkiállítás az innovációról, az együttműködésről és Dubaj elkötelezettségéről egy tisztább, biztonságosabb és egészségesebb jövő építése érdekében.

Az „Emberekért és bolygóért" programon keresztül például olyan alapvető globális kihívásokra keresnek megoldásokat a résztvevők, mint az éghajlatváltozás, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés, a digitális szakadékok áthidalása.

Helyi előadók műsora az Elif - Mobilitási pavilon előtt

Fotó: EXPO 2020

Az EXPO 2020 három témakörre épül, és mindhárom alapvetően szükséges egy jobb világ megteremtéséhez. Ezek közül az első a lehetőség: az egyén vagy a közösség szerepe a jövő alakításában. A másik a mobilitás: az emberek, áruk, ötletek hatékonyabb mozgásának megteremtése. Végül a harmadik a fenntarthatóság: egy tisztább, biztonságosabb és egészségesebb jövő biztosítása mindenkinek.

Az expón részt vevő országok is e témák alapján, illetve ezek köré alakították ki saját pavilonjukat. A magyar pavilon hazánk természeti kincsei közül a termál- és gyógyvizek ismertetésével mutatja be Magyarországot a nagyvilágnak a mobilitás szektorban.

Az Emirátusok legjobb éttermei mellett az összes földrész ízeit végigkóstolhatjuk Dubajban

Fotó: EXPO 2020

Ahol a világ konyhái találkoznak

A világkiállításon mindenki talál az ízlésének megfelelő látni-, hallgatni-, illetve kipróbálnivalót; az ínyencek, a kultúra szerelmesei, a technikai újdonságok rajongói, az építészeti megoldásokra nyitott látogatók, a gyerekek, szülők és nagyszülők, a vállalkozások és persze az egyszerű, alkalmi turisták is.

Több mint 100 étterem kínál a világ legkülönfélébb tájairól származó, az adott országra jellemző ételeket, italokat, sőt a neves nemzetközi éttermek közül is sokan nyitottak egy-egy egységet az expó területén is erre a 6 hónapra.

Hiszen mi más lehetne a legegyszerűbb módja egy ország megismerésének? Természetesen kipróbálni a konyháját.

Az EXPO 2020 multikulturális konyháiban, az autentikustól a fine diningig, csak a legjobbak kaptak helyet. A kiállításon részt vevő országok élelmiszeripari partnereivel együttműködve, bio és helyi eredetű termékek felhasználásával, és ahol lehetséges, ott fenntartható csomagolással igyekeznek a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni az éttermek a kiállítás fél éves időtartama alatt.

Természetesen az expón megtalálhatóak az Egyesült Arab Emirátusok legrégebbi és legkedveltebb éttermei is – mint például az Al Reef Bakery, a Chicken Tikka Inn, a Dampa Seafood Grill vagy a Maraheb étterem –, ezek feltétlenül kipróbálásra érdemesek! Még több mint 4 hónapig van is erre lehetőség, hiszen az expó 2022. március 31-ig várja a látogatókat.

Ugyanakkor, ha csak néhány napos dubaji látogatásra érkezünk, és az expó nem fér bele a programunkba, akkor sem maradunk étlen-szomjan, hiszen Dubajban több mint 6000 étterem kínál 200 nemzetiség ételeiből egy igazi íz- és illatkavalkádot. És ha már ott járunk, ezek közül próbáljunk ki minél többet!

(X)