EYOF 2017: visszaszámlálás a találkozások városában

Forrás: turizmus.com

 2017. április 23. 15:12

A júliusi, hét napos Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a várakozások szerint több tízezer látogatót vonzhat Győrbe – derült ki azon az egynapos látogatáson, amelyet a Danubius Hotels szervezett a városba.
A kirándulás során megnéztük, milyen arcát mutatja Győr ma, és hol tartanak a 30 milliárd forint összértékű fejlesztések.

A 2012-ben átadott Tourinform iroda és Látogatóközpontban Jakab Petra, idegenforgalmi referens tartott prezentációt az EYOF-ról. Az Európa 50 országa részvételével zajló esemény ugyanis nem csupán igazi áttörés a hazai sportéletben, hanem komoly gazdasági-turisztikai potenciált is rejt.

A győri látogatóközpont

 

A 10 sportágban (tenisz, úszás, judo, torna, kajak-kenu, röplabda, kézilabda, kosárlabda, kerékpár, atlétika) versenyző 2500 fiatal sportoló és kísérőik számára két különálló olimpiai falut alakítottak ki. A Széchenyi István Egyetem Központi Kollégiuma a fejlesztés keretében új külsőt és új szárnyat kapott, ez az 1-es számú olimpiai falu, míg a másik mini falu a régi olajgyár területén kapott helyet.

A magas rangú meghívottak szálláshelyéül a négycsillagos ETO Park Hotel szolgál majd. Összesen 3600 résztvevő elszállásolását kell megoldania Győrnek, nem is beszélve a szurkolókról, ez a régió szálláshelyeit 100 százalékban igénybe fogja venni.

Az önkormányzati, állami és uniós támogatásból megvalósuló városfejlesztés a helyi vállalkozók bevonásával zajlik. A célzott sportinfrastruktúra fejlesztés a profi és hobbisportolók érdekeit is szolgálja. A sportturizmus, nagyszabású események új lehetőségeket adnak Győrnek, ami jövőre az U18-as atlétikai Európa-bajnokságnak ad otthont.

 

Új és megújult sportinfrastruktúra

Az Audi Aréna 5500 férőhelyes, szekcionálható komplexuma sokkal több, mint sportcsarnok, számos komoly-és könnyűzenei koncert helyszíne volt. A 2016-ban átadott 1200 férőhelyes Aqua Sportközpont az úszóversenyek otthona. A püspökerdei holtágnál elterülő Aranypartnál zajlanak majd a kajak-kenu futamok. A kerékpárverseny az újraaszfaltozott, a városrészt keletről elkerülő új autópálya-szakaszon lesz. Judo- és tornacsarnok, teniszkomplexum és atlétikapályák is helyet kaptak a Radnóti utcai sporttelepen.

Győr belvárosa

 

Májusban Rómából Győrbe érkezik az olimpiai láng, ezután pedig elindul a lángfutás, amely öt hétvégés országjáró útja Magyarország nagyvárosait, világörökségi helyszíneit, a Balatont és Budapestet is érinti, végül július 23-án, a nyitóünnepség keretében az ETO Parkba érkezik. A barátságos küzdelmek ideje alatt a város igazi fesztiválhangulatot varázsol a közösségi terekre, a lángfutás érintett állomásai pedig bemutatkoznak a Dunakapu téren.

 

Évszázados hotel és belga sörkülönlegességek

Az előadás után a Danubius kötelékéhez tartozó, három csillagos Hotel Rába City Centert tekintette meg a csapat. Az 1904-ben nyitott szálloda a barokk belváros közvetlen közelében 155 szobájával elsősorban corporate vendégeket, és a sportok miatt érkezőket fogadja rendszeresen. Nagy felújítás ugyan a közelmúltban nem történt, de folyamatos kisebb átalakulásokkal igyekeznek igazodni a vendégek igényeihez.

A szállodához tartozó Belga Étterem és Söröző egyedi miliőjét Horváth Ottó igazgató társaságában élvezhettük. A Belga a győri társasági élet egyik legfőbb helyszíne, 25 különböző belga sörkülönlegességgel és szezonális, régiós alapanyagokra épített ételekkel csalogat.

Az újságírók csapata

 

A kirándulás alatt kiderült továbbá, hogy a Danubius csoport házai áprilisban 80 százalék feletti átlagfoglaltságot produkálnak, a vállalat ezzel az eredménnyel messze túlteljesítette az előzetes terveket. A jelenleg átalakuló szállodalánc a jövőben még hatékonyabb marketingtevékenységet kíván végezni, továbbá fontos célkitűzésük, hogy magasabb szintre helyezzék az F&B területet.