Ez a görög sziget lett Európa első Covid-mentes úti célja

Forrás: turizmus.com

 2021. március 09. 14:22

A kevéssé ismert görög Kasztelórizo-sziget vált Európa első teljesen koronavírusmentes területévé, miután teljes lakosságát beoltatta. Az utazási irodák máris felfigyeltek rá.

Tavaly március óta csupán egyetlen COVID-19 megbetegedést fedeztek fel az Égei-tenger egy távoli részén, néhány kilométerre a török ​​tengerparttól fekvő Kasztelórizón. Azóta pedig a sziget mind az 520 lakosát sikeresen beoltották a COVID-19 elleni Pfizer-vakcina első és második adagjával - írja az Euronews.

A görög kormány stratégiája, hogy azokat a kis szigeteket, amelyek nem rendelkeznek nagy kórházakkal, az egész lakosság beoltásával próbálja megóvni. A hosszú távú terv az, hogy a nyár kezdete előtt minden ilyen területet koronavírus-mentessé tegyenek. Ezenkívül nemzetközi szinten is támogatják a hasonló stratégiákat abban a reményben, hogy ezzel fellendíthetik a turizmust.

A Castelrosso néven is ismert sziget a Gabriele Salvatores rendezésében készült Mediterraneo című film helyszíne is volt, amely a második világháború alatt egy elszigetelt görög szigetre küldött olasz katonák kis csoportjáról szól. A film 1992-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

kasztelorizo_123rf

Kasztelórizo mind az 520 lakosát sikeresen beoltották a COVID-19 elleni Pfizer-vakcina első és második adagjával

Fotó: 123rf.com

A bejelentés után számos utazási iroda felfigyelt a szigetre és az Ethnos Greece becslése szerint ebben az évben 35 százalékkal nő majd az úti cél turizmusa. Főbb látnivalói egy ősi kastély és egy katedrálisszerű kék barlang, amelybe csak úgy lehet bejutni, ha a turisták lefekszenek a csónakban, amelyen megközelítik.

Annyira közel található Törökországhoz, hogy a tipikus görög templomok és kápolnák mellett mecseteket és egy minaretet is találhatunk rajta. Ezen kívül van egy lenyűgöző kikötője és a hagyományos, neoklasszikus kastélyokat is érdemes megtekinteni, amelyekből gyönyörű a kilátás a türkizkék Égei-tengerre.