Ezek a legjobb síterepek Szlovéniában

Forrás: turizmus.com

 2023. január 03. 14:24

A kezdő, a középhaladó, a rutinos és a gyerekkel utazó síelők is találnak jobbnál jobb síterepeket Szlovéniában.

Kanin

A határ mellett fekvő sícentrum pályái az olasz Sella Nevea síterephez kapcsolódnak, a lesiklópályák egyetlen bérlettel a szlovén és az olasz oldalról is elérhetők. A változatos terepet leginkább a középhaladók élvezik, de van néhány lejtő a kezdők számára is, és természetesen sífutni, szánkózni vagy snowboardozni is lehet.

A sícentrum felső állomásánál, 2000 méter magasságban találjuk az ország legmagasabban fekvő éttermét, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező csúcsokra, sőt tiszta időben egészen az Adriai-tengerig ellátni.

 

Pohorje

A magyar határhoz legközelebb eső szlovén sícentrum a Pohorje-hegységben fekszik, az ország második legnagyobb városa, Maribor közelében. Pohorje a női alpesi sízők világkupa-versenyeiről is híres. Síelők és snowboardosok egyaránt különböző nehézségű pályákat találnak itt, síoktatók kíséretében pedig a legkisebbek is könnyedén megtehetik az első métereket a sílécen. Európa egyik leghosszabb kivilágított lesiklópályáján sötétedés után is lehet síelni. Akkor sem áll meg az élet, ha lecsatoltuk a léceket: sétálhatunk egyet a közeli belvárosban, ahol éttermek, borbárok, pénteken és szombaton pedig nyüzsgő szórakozóhelyek várják a vendégeket.

A magyar határhoz Pohorje esik a legközelebb

Fotó: Szlovén Turisztikai Hivatal

Vogel

A sípályákhoz a Bohinji-tó közeléből lehet feljutni a nagykabinos felvonóval, amely a közel 1000 méteres szintkülönbséget 4 perc alatt teszi meg – menet közben fantasztikus panoráma tárul az utasok elé. Vogel a lesiklás mellett a snowboardozás, a freestyle sífutás, a sítúrázás, a szabad síelés és a szánkózás paradicsoma. Amíg az akrobatikus elemek szerelmesei a funparkban szórakoznak, a gyerekekre animátorok vigyáznak a „havas óvodában”.

 

Kranjska Gora

A kiváló terep nagy nemzetközi szlalomversenyeiről híres, lankásabb lejtőit pedig a kezdők és a kevésbé gyakorlott síelők vehetik birtokba. A sípályák közvetlen közelében szállodák, apartmanok, múzeumok sorakoznak. Érdemes megkóstolni a hagyományos helyi ételeket.

 

Cerkno

A legmodernebb létesítményekkel rendelkező, gyönyörű környezetben fekvő Cerknót többször is Szlovénia legjobb síközpontjává választották. Az ország legfejlettebb és legbiztonságosabb síterepének tartják, a leggyorsabb síelési lehetőségekkel.

 

Rogla

Szórakozás és adrenalin – sípályák kezdőknek, rutinos sízőknek és snowboardosnak. A modern sífutópályát laikusok és profi sportolók egyaránt használhatják. Roglán érdemes kipróbálni a hótalpazást is.

A síelést számos más, kellemes programmal egészíthetjük ki

Fotó: Szlovén Turisztikai Hivatal

Krvavec

Változatos, különböző nehézségi szintű terepek fogadják a vendégeket. Síiskola, sífelszerelés-kölcsönző és -szerviz, snowpark, kezdő és versenypálya, elektronikus időmérővel ellátott pálya, éjszakai szánkózás, hóbiciklizés is szerepel a szolgáltatások között.

 

Golte

A hatalmas sípályákat síelők és snowboardosok birtokolják; a gyermekpálya a legkisebbeknek nyújt szórakozást. Sokan a sítúrázás és a sífutás kedvéért érkeznek ide.

 

Velika planina

A Ljubljana közelében fekvő közepes méretű, családbarát síközpont jó síelési lehetőségeket és számos látnivalót kínál a gyerekekkel érkezőknek.

 

Stari vrh

A síközpont minden tudásszintű síelő számára alkalmas. Aki nem síel, az is rengeteg szórakozást talál: a hóparkban szánkópálya, a gumikerekes szánkózáshoz bobpálya, kisebb ugratók és különböző játszóterek állnak a gyerekek rendelkezésére.