Ezek a világ legbiztonságosabb városai

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 06. 11:48

A The Economist Safe Cities Index 2019 felmérése szerint idén is Tokió áll a világ legbiztonságosabb városai közt a dobogó tetején. A vizsgálat a közép-európai nagyvárosokra nem terjed ki.

A tanulmány készítői négy biztonsági szempont alapján vizsgáltak 60 nagyvárost: közbiztonság, egészségügyi biztonság, az infrastruktúra állapota és a digitális biztonság. Az e kritériumok (melyek összesen 57 szempontot mérlegeltek) mentén összeállított rangsor szerint Ázsia verhetetlen, hiszen az összesített lista első három helyén is ázsiai város áll, de még a top 10-be is 4 ázsiai város került be.

Lakosainak száma alapján félelmetes metropolisznak tűnik a 14 milliós Tokió, mégis a világ legbiztonságosabb városa

Fotó: pixabay

Az első a japán főváros, Tokió, amely az elérhető 100 pontszámból 92-t kapott, második helyezett Szingapúr (91,5), harmadik pedig a szintén japán Oszaka (90,9).

A többi kontinens leszorult az összesített dobogóról, de az első 10-ben képviselteti magát Európa (Amszterdam, Koppenhága), Amerika (Toronto, Washington) és Ausztrália (Melbourne). A legbiztonságosabb afrikai ország, Johannesburg csupán a 44. a rangsorban.

Az európai városok közül mindössze 14 nagyváros – Amszterdam, Koppenhága, Stockholm, London, Frankfurt, Zürich, Párizs, Brüsszel, Madrid, Barcelona, Milánó, Róma, Isztambul, Moszkva – került be a 60-as listába. Közülük öten lettek valamelyik kritérium szerint dobogósak.De az összesített listán nem jutott fel európai város a dobogóra, a legelőkelőbb, 4. helyezést Amszterdam érte el, az utána következő Koppenhága a 8., s a listán harmadik európai város, Stockholm 12. helyével kimaradt a top 10-ből.

A 60 nagyvárost négy biztonsági szempont – digitális biztonság, egészségügyi biztonság, infrastruktúra állapota, közbiztonság – alapján vizsgálták

Fotó: travelandleisure.com

Érdekesség, hogy a közép-európai régióból egy várost sem vizsgáltak, sőt még az egyébként legélhetőbb Bécs is kimaradt a 60-as listáról. Közép-Európa alul reprezentáltsága azért is furcsa, mert több egymilliós vagy afölötti város is található a régióban. Mondhatnánk, hogy a 60-as lista a többmilliós nagyvárosokat vizsgálta, de akkor nem kerülhetett volna fel rá például a félmillió lakost sem elérő Wellington, vagy a 600 ezer lakost számláló Koppenhága.

A lista utolsó 3 helyén ázsiai, dél-amerikai és afrikai országok állnak: 58. helyen végzett Yangon (Rangun) 41,9 ponttal, őt követi Caracas (40,1), s a rangsor utolsó helyén 38,1 ponttal Nigéria fővárosa, a több mint 20 millió fős Lagosz áll.

Érdemes tovább böngészni a teljes kutatást, sok érdekesség és összefüggés fedezhető fel benne.