Ezek a világ legjobb fenntartható turizmusfejlesztési projektjei

Forrás: turizmus.com

 2023. március 10. 09:26

A világ legnagyobb turisztikai kiállítása, az ITB Berlin és a turisztikai célpontokat fenntarthatóság felé terelő és minősítő szervezet, a Green Destinations immár évek óta közösen szervezi meg a "Green Destinations Story Awards" eseményt a szakmai vásár keretein belül.

A fenntartható turizmusfejlesztés leginspirálóbb kezdeményezéseit díjazó Green Destinations Top 100 Stories című éves verseny eredménye az a 100, rangsorolás nélkül publikált jó gyakorlat, amiből aztán 6 kategóriába sorolva választottak ki 3-3 jelöltet az ITB-n rendezett díjátadóra, valamint 2 különdíjat is adtak. A jelöltek történeteit fenntartható turisztikai szakértőkből álló nemzetközi zsűri pontozta.

A nyertes desztinációk és a díjazott projektjeik 2023-ban, kategóriánként:

1. Irányítás, újratervezés és helyreállítás: Normandia, Franciaország
Együttműködés a normandiai idegenforgalmi irodákkal, CSR megközelítésben

2. Természet és táj: Azraq Wetland Reserve, Jordánia
Az Azraq Oázis helyreállítása és társadalmi-gazdasági fejlesztése

3. Környezet és éghajlat: Barbados
Út az első kisméretű karbonsemleges szigetté váláshoz

4. Kultúra és hagyományok: Ozu, Japán
Az örökség megőrzése és újjáélesztése egy japán kastélyvárosban

5. Virágzó közösségek: Huay Pu Keng, Thaiföld
Az első és egyetlen karen falu felfedezése Thaiföldön, amely átállt a közösség alapú turizmusra

6. Üzlet és marketing: Royal Djurgården, Svédország
A svéd kulturális örökség és a modern fenntartható gondolkodás összekapcsolása

A Green Destinations Story Awards 2023-as díjátadója az ITB-n

Fotó: Green Destinations

Különdíjjal jutalmazta az ITB az éghajlatváltozás elleni fellépést. Az ITB Earth Award az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás elleni küzdelemben való globális vezető szerepet ismeri el a fenntarthatóbb turizmust célzó intelligens projektek között. A nyertes történetet Rika Jean-François, az ITB társadalmi felelősségvállalásért felelős biztosa választotta ki: a idei díjazott a skót Inverness Loch Ness, Kilátás Nessie-ből című éghajlatvédelmi cselekvési terve lett.

A másik különdíjat, a People's Choice Awardot az a desztináció nyeri, amely a legaktívabban szólítja meg lakosságát és látogatóit, a legtöbb közönségszavazatot begyűjtve. A 2023-as különdíjas a Fülöp-szigeteki Sagay City, amely a mangrove erdők védelméért indított közösségi ökoturisztikai projektjének történetével nyerte meg a nagyközönséget.

 

Magyarországon is elkezdődött a felkészülés

A Green Destinations magyarországi képviselete, az Innotime Hungary Kft. idén már aktívan készít fel desztinációkat arra, hogy eredményesen indulhassanak a Green Destinations Story Awards – akár már 2023-as – versenyén, ezzel hazánkat is feltéve a fenntartható desztinációk globális térképére. A cél, hogy a résztvevők a benevezett jó gyakorlatuk által globális elismerést és megjelenést kapjanak, és közben közelebbről megismerkedjenek a fenntartható desztinációmenedzsment szabványrendszerével, amelyeket aztán saját desztinációjuk fenntartható fejlesztésébe tudnak ágyazni – tájékoztatta lapunkat Nagy Júlia, a cég ügyvezetője.

A Green Destinations Top 100 fenntarthatósági jó gyakorlatainak 2022-es listája itt található.

A Green Destinations Story Awards 2023 díjazott projektjeiről itt olvashat részletesen.