Ezek lettek a legjobb turisztikai falvak 2021-ben a UNWTO szerint

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 15:37

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) madridi közgyűlésén először osztották ki a "Best Tourism Villages" kezdeményezés díjait. Az elismerést azok a falvak kapják meg, amelyek jó példákkal elősegítik a turisztikai lehetőségeket és felkarolják a fenntartható fejlődést.

Az UNWTO "Best Tourism Villages" kezdeményezése azért indult, hogy előmozdítsa a turizmus szerepét a vidéki falvak, valamint azok tájegységeinek, természeti és kulturális sokszínűségének, helyi értékeinek és tevékenységeinek –köztük a helyi gasztronómiának – megőrzésében.

A Turisztikai Világszervezet 75 tagállama összesen 174 falut javasolt a 2021-es kísérleti kezdeményezésre (minden tagállam legfeljebb három falut mutathatott be).A világ öt régiójának 32 országából összesen 44 falu kapta meg az elismerést 2021-ben. Mindegyikük kiemelkedik természeti és kulturális erőforrásaival, valamint innovatív és korszakalkotó tevékenységeivel és a fenntartható fejlődési célokkal összhangban álló turizmusfejlesztése iránti elkötelezettségével.

A falvakat egy független tanácsadó testület értékelte kilenc területre kiterjedő kritériumrendszer alapján. Megvizsgálták a kulturális és természeti erőforrásokat, valamint az ezek megőrzésére tett erőfeszítéseket, a gazdasági, a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot, a turisztikai potenciált és fejlesztést, valamint az értéklánc-integrációt is. Fontos szempont volt az irányítás és a turizmus prioritásainak meghatározása, az infrastruktúra, az egészségügy, a biztonság és védelem is. A 44 minősített település mindegyike legalább 80 pontot ért el a lehetséges 100 pontból.Magyar falu nincs a címet elnyert települések között, a szomszédos országokból azonban négynek sikerült bekerülnie a "Best Tourism Villages" közé. Ezek Kaunertal (Ausztria), Mokra Gora (Szerbia), Radovljica és Solčava (mindkettő Szlovénia).Az UNWTO Upgrade programja ezen kívül számos olyan feltörekvő, ígéretes falunak kedvez, amelyek még nem felelnek meg teljes mértékben az elismerés elnyeréséhez szükséges kritériumoknak. Ezek a falvak támogatást kapnak az UNWTO-tól és partnereitől az értékelési folyamat során hiányosságként azonosított területek elemeinek javításához, így a jövőben ők is megkaphatják majd az elismerést. Az ígéretes kategóriában összesen 20 falu található, köztük Magyarországról Hollókő.

unwto

Idén 44 falu kapta meg a "Best Tourism Village" elismerést, további 20 pedig lehetőséget kapott arra, hogy szakértőkkel dolgozzon a hiányosságon, így jövőre bekerülhetnek a legjobbak közé

Fotó: UNWTO

Mind a 44 díjazott település, mind a 20 ígéretes falu részt vehet a "Best Tourism Villages" hálózatban, amely teret kínál a tapasztalatok és a jó gyakorlatok, tanulságok megosztásának. A falvakon kívül a turizmus vidékfejlesztésében részt vevő szakértők, köz- és magánszektorbeli partnerek képviselői is megtalálhatók a hálózatban.

A jelentkezést a pályázatra legközelebb 2022 februárjában nyitják majd meg. Az idei győztesek és ígéretes falvak listája az alábbi linken érhető el.