Ezek voltak a legjobb városok a Z generáció számára 2022-ben

Forrás: turizmus.com

 2023. január 02. 09:55

A Peek & Cloppenburg divatáruházlánc felmérést készíttetett arról, hogy világszerte mely városok kínálják a legmegfelelőbb életkörülményeket a Z generáció számára.

A holnap társadalmát döntően az 1997 és 2012 között született Z generáció tagjainak normái és értékei határozzák meg. A Peek & Cloppenburg divatáruházlánc – azzal a céllal, hogy jobban megismerje ezt az ügyfélkört – felmérést készíttetett arról, hogy világszerte mely városok teljesítik a leginkább a generáció igényeit, melyek a legalkalmasabbak arra, hogy ott éljenek a generáció tagjai – írja a hotelundtouristik.at.

A Z generáció tagjai a negyedik ipari forradalom, a klímaválság, számos gazdasági nehézség és egy világjárvány idején nőttek/nőnek fel. Nemcsak világszintű problémákkal kell szembenézniük, de azzal is, hogy a mesterséges intelligencia egyre inkább pótolni tudja az emberi tevékenységet. Egyben ők az a generáció, amelynek világában mindinkább teret nyer a távmunka. Digitális bennszülöttek, gyakorlatiasak és határozottak, és nagyon fontos értékek számukra a biztonság, a sokféleség és az autonómia.Egyértelmű, hogy a Z generáció elvárásai a munka és az életmód terén nagyban különböznek az előzőekétől.A tanulmányban különböző kritériumok alapján kiválasztottak százat a világ ismert nagyvárosai közül, majd ezeket rangsorolták összesen 20 mutató alapján elért pontszámok szerint. A mutatók közül négy a digitalizáltság szintjét jelzi, ehhez jönnek azok a tényezők, amelyek különösen fontosak a Z generáció számára, úgymint a klímaváltozás elleni intézkedések, a nemek egyenlősége, a nemzetköziség, a hozzáférés az általános és a pszichológiai egészségügyi ellátáshoz, a biztonság, valamint ismert egyetemek megléte.

De figyelembe vették a városok vonzerejét különösen megnövelő tényezőket is, ezek a koncertélet, az éjszakai élet színvonala, a Z generációs influenszerek aktivitása az adott városban, és az ott élő egyetemisták száma. Végül bevonták a vizsgálatba a gazdasági tényezőket, így a startupok számát, a távmunka-lehetőségeket, a megfizethetőséget, a szociális vállalkozások területét és a mesterséges intelligencia ágazatának fejlettségét is.A felmérés eredménye szerint Berlin az a város, amely a leginkább megfelel a generáció igényeinek. A német főváros nemcsak vonzó életkörülményeket, hanem kiváló képzési lehetőségeket is kínál.

A felmérés szerint a világ nagyvárosai közül Berlin felel meg a legjobban a Z generáció igényeinek

Fotó: 123rf.com

A top 10 legjobb város a Z generáció számára:

  1. Berlin
  2. Bern
  3. Stockholm
  4. Brisbane
  5. Edinburgh
  6. Tokió
  7. Montreal
  8. Köln
  9. Frankfurt/Main
  10. Austin

Budapest is fenn van a listán, a 70. helyezést érte el, míg Bécs a 31., Varsó a 49., Prága az 59. lett a sorban.


A klímavédelemtől az influenszerekig

Az egyes kategóriákban elért eredmények is érdekesek. A helyi és a kormány által támogatott klímavédelmi intézkedések alapján például Göteborg kapta a legtöbb pontot, a második helyezett Oslo, a harmadik London lett.

A legfejlettebb mesterségesintelligencia-ágazattal London büszkélkedhet, San Francisco és Toronto előtt. A vállalatoknak San Francisco nyújtja a legjobb lehetőségeket, amit a vállalkozói kezdeményezések és startupok magas száma is alátámaszt. Utánuk Amszterdam és Tallinn következik.

A legtöbb, nagyszámú követővel rendelkező Z generációs influenszer pedig Los Angelesben él, a második ebben a tekintetben São Paulo, a harmadik pedig Isztambul.

A tanulmány a 100 elemzett város listájával itt található.